Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът ще умува по ограничението на скоростта за скутери до 50 кубика

17 юли 2023, 14:06 часа • 1594 прочитания

Върховния административен съд (ВАС) върна за ново разглеждане дело по частна жалба срещу ограничението на скоростта от 50 км/час за мотопеди в населено и извън населено място.

Първоначално тричленен състава на съда е оставил без разглеждане жалба на физическо лице против част от Закона за движението по пътищата. С разпоредбата е въведено ограничение на скоростта в населено място – 50 км/ч., и извън населено място – 50 км/ч. за пътни превозни средства категория "М". Това са мотопеди и дву- или триколесна МПС с обем на двигателя до 50 куб.см. Още: Два мотора един след друг се натресоха в лека кола

Петчленният състав приема, че жалбоподателят има правен интерес да обжалва разпоредбата, без значение дали той е собственик на такова пътно превозно средство или не. "За да има едно лице правен интерес да оспорва подзаконов нормативен акт, е достатъчно да съществува бъдеща възможност неговите права и законни интереси да бъдат засегнати", се казва в решението на съда.

Поради това обжалваното определение на тричленния състав на ВАС е отменено, а делото върнато на тричленния състав за продължаване на съдопроизводствените действия.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес