Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдът не даде музея в Кърджали на Мюфтийството

16 юни 2014, 17:22 часа • 15342 прочитания

Окръжният съд в Кърджали отхвърли като неоснователен предявения иск от Мюсюлманското изповедание за земята и сградата на Регионалния исторически музей в Кърджали. Делото е решено в полза на държавата, представлявана от областния управител на Кърджали. Мотивите и решението на съдията по делото са изложени на 32 страници, предаде Стандарт нюз.

Съдът осъжда Мюсюлманско изповедание - София да заплати на държавата разноски в размер на 91 062 лв. Решението подлежи на обжалване пред Апелативен съд – Пловдив в двуседмичен срок от връчването на страните.

На 14 май се проведе четвъртото по ред заседание на Окръжен съд Кърджали на делото по иска на мюсюлманското вероизповедание за връщане на собствеността върху сградата на Историческия музей в Кърджали. Тогава бе изслушана възложената комплексно архитектурно - техническа съдебна експертиза. „Експертизата установи, че са извършени значителни преустройства в сградата, считано от момента, когато е била построена. С оглед рекострукцията й за музей от полумасивна сградата е била преустроена в изцяло масивна със стоманобетонна конструкция, направени са и значителни мероприятия по оформяне на дворното пространство с построяване на водни площи, шадравани, алеи и ограда, за което държавата е вложила значителни средства. Вещите лица са установили, че сградата е претърпяла и значителни преустройства във вътрешната част, което не съвпада с първоначалния й вид", обясни след заседанието Васил Радев, юристконсулт на Областна администрация Кърджали.

Радев допълни, че искането на ищеца за спиране на съдебното производство е оставено без уважение. Искането бе заради жалба на бившия главен мюфтия Недим Генджев, който оспорва легитимността на сегашното ръководство на мюфтийството, заради която делата за вакъфските имоти в страната бяха спрени.

Съдебните заседания за развръзката по собствеността на една от най-красивите и емблематични сгради в Кърджали продължиха повече от половин година.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес