Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдии с писмо до Радев - защитиха процедурата за нов председател на ВАС

28 септември 2017, 12:08 часа • 2831 прочитания

Становище относно проведената процедура за избор на председател на Върховния административен съд са изпратили до президента Румен Радев 52-ма върховни съдии.

Писмото е по повод внушенията в публичното пространство, че съдии от ВАС са гласували „под строй” за наложен отгоре кандидат и има допуснати нередности в процедурата.

„Внушенията, че сме гласували под чужд натиск, а не по вътрешно убеждение и съвест, са некоректни и уронват авторитета и доверието в съдийската професия в страната”, се казва в становището до президента.

В писмото си върховните съдии застават зад принципа на съдийското самоуправление, който бе приложен в тази процедура чрез излъчване на кандидати от съдийските среди. „За първи път в страната се провежда процедура за избор на председател на върховен съд, с която се прилага в пълен обем съдийското самоуправление, чрез възможността пленумът на Върховния административен съд да номинира свои кандидати, и да се предостави възможността професионалист от нашите среди да бъде ръководител на съдебна институция”, пише още в становището.

Върховните съдии заявяват, че при провеждането на процедурата за номинацията на председател на ВАС са били приети и стриктно спазeни правила, които отговарят на закона, на моралните и етични норми.

Събирането на подписи в подкрепа на процедурата за избор на председател на ВАС продължава.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес