Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдебни проблеми за издателя на "Труд", "24 часа", "168 часа" и "България днес"

13 август 2014, 16:27 часа • 25561 прочитания

Заради дълг към близката до банкера Цветан Василев „Сайга консулт”, дяловете на „Про Нюз България” на Венелина Гочева в разпространителите от „Агенция Стрела” са запорирани. Това е станало с постановление на Софийския градски съд.

„Про Нюз България” е мажоритарен собственик на "Медийна група България-Холдинг ООД", която издава всекидневниците 24 часа, Труд, 168 часа, "България днес".

Същевременно „Сайга консулт” беше посочена в анонимен мейл като една от фирмите на Цветан Василев, чрез които са отпускани пари към издатели на медии у нас. Специално за „Сайга консулт” информацията е, че отпуска заем от 3,5 млн. евро на „Про Нюз България”. Мейлът е изпратен до няколко медии, включително NОрешарски.

Съдът е отхвърлил искането на "Сайга Консулт" да запорира вземанията на "Про Нюз България" и движимото имущество на дружеството, както и да бъде назначен временен синдик, пише „Капитал”. Като мотив е посочено, че общият запор ще означава фактически край на дейността на компанията на Гочева преди да има фактическо обявяване на нестъстоятелност. За разлика от случая с Гочева, в ТВ7 беше вкаран синдик заради дългове.

Миналата седмица Венелина Гочева заяви в официална позиция, че никога не е имала заем от КТБ.

"Както всички добре знаят, през 2012 година купих вестниците "24 часа", "Труд", "168 часа", "България днес" и останалите издания на ВГБ. Купих ги с кредит от Инвестбанк и когато влязох във владение те бяха в тежко финансово състояние в резултат на дългата вестникарска война по онова време. Влязох в тази сделка след 25 години работа в "24 часа" каза Гочева и разкри, че нейният бизнесплан включвал освобождаването на вестниците от ненужните активи, като по този начин да изплати кредитите. Част от този план е продажбата на недвижимата собственост на групата. Първият имот, от който се освободих, бе сградата на бившата печатница във Варна. Заради конфликтите между бившите собственици сделките ставаха по усложнени формули. Бързата продажба на Печатница "Варна" беше наложена и от това, че трябваше да платя заплати и да погася дългове за вестникарска хартия".

Именно в рамките на тази сделка, коментира още Гочева, "през есента на 2012 г. "Про нюз" сключи предварителен договор със "Сайга консулт" за продажба на един от активите на "Медийна група България Холдинг" – "Печатница Варна", на стойност 7 милиона евро. По сделката е платена предплата.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес