Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Съдебен иск срещу Великобритания заради Едуард Сноудън

20 август 2013, 16:39 часа • 6740 прочитания

Партньорът на журналиста от Гардиън (Guardian) Глен Грийнуолд, който публикува разкритията на Едуард Сноудън предприема правни действия срещу Великобритания заради задържането му от британски власти, предаде БГНЕС.

Давид Миранда бил задържан близо девет часа на летище Хийтроу в Лондон. Според правозащитната организация Амнести Интернешънъл (Amnesty International) това е акт на отмъщение.

Едуард Сноудън разкри използването на секретни програми за глобален контрол на комуникациите от страна на Агенцията за национална сигурност на САЩ. Част от тези документи бяха публикувани именно от Глен Грийнуолд, който живее в Бразилия и работи за "Гардиън".

Британската полиция потвърди, че бразилският гражданин Давид Миранда, който е партньор в живота на журналиста Глен Грийнуолд, е бил задържан на летището, където той е имал междинно кацане от Берлин на път за Рио де Жанейро.

Според "Гардиън" полицията е конфискувала електронно оборудване, собственост на Миранда, включително мобилния му телефон, флашки, DVD-та и игрови конзоли.

Говорител на вестника каза, че "Гардиън" е поискал разяснения от британските власти. Според него във вестника са "ужасени, че партньор на журналист, който пише за Гардиън по теми за службите за сигурност, е задържан в продължение на почти девет часа, докато е преминавал транзит през летище Хийтроу".

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес