Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Събарянето на паметника пред НДК е замразено

14 януари 2015, 14:19 часа • 18873 прочитания

Към момента демонтирането на предизвикалия спорове и дискусии в последните години паметник пред НДК е блокирано. Авторът на монумента „1300 години България“ проф. Валентин Старчев е завел дело срещу Столична община, съобщи самият той на пресконференция в БТА.

Скулпторът не приема решението на Общината от 18 декември 2014-а за премахването на творбата, а части от нея да бъдат експонирани в Южния парк. Докато не се произнесат магистратите, паметникът няма да бъде местен. Според запознати, процедурата може да продължи около две години.

Дейци на културата и изкуството отново се застъпиха за запазването на паметника "1300 години България" на мястото му пред НДК. Около 50 художници, архитекти и инженери дойдоха днес в БТА, за да изразят несъгласието си с решението на Столичния общински съвет (СОС) от 18 декември 2014 г., което предвижда демонтирането на монумента.

Настояваме СОС да преосмисли и преразгледа решението си и ако не е възможно да го промени, то поне да го преформулира, заяви председателят на Съюза на българските художници Любен Генов.

Академик Светлин Русев определи решението като безумно и заради това, че не са допуснати мненията на специалистите. Този паметник беше символ на едно ново и съвременно отношение на архитектурното мислене и ние днес унищожаваме това мислене, коментира художникът.

Авторът на паметника "1300 години България" Валентин Старчев отбеляза, че ако днес някой не разбира мемориала, то е защото концепцията му е по-различна, с друго ниво на разсъждение в пластичните изкуства.

Позицията на дейците е за съхраняване и обновяване на паметника на мястото му, както и да бъдат възстановени мемориалните плочи на загиналите войници в Балканската, Междусъюзническата и Първата световна война, но без разрушаване на друг съществуващ паметник.

Сред обсъжданите днес решения за бъдещето на паметника, освен обновяването му, беше посочено още, че група гръцко-кипърски бизнесмени, които искат да спасят паметника, са готови да го купят и поставят на кипърското крайбрежие.

Вчера Actualno.com публикува интервю с архитект Борислав Борисов, един от лидерите на групата от творци и общественици, които се противопоставиха на решението на Столичния общински съвет да премахне паметника "1300 години България" пред НДК. Припомнете си го тук. 

Деница Райкова
Деница Райкова Отговорен редактор
Новините днес