Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свободен визов режим за българи от страна на САЩ - някога в бъдеще

13 февруари 2015, 10:31 часа • 16951 прочитания

За развитие относно визовия режим, който САЩ налага на българските граждани, се говори непрекъснато, но няма краен срок за решение. Това призна външният ни министър Даниел Митов от парламентарната трибуна в отговор на въпрос на депутата Борис Станимиров.

По думите на Митов ЕК е предложила периодично провеждане на тристранни срещи с държавите от Съюза, за които има визи за САЩ. Първата тристранна среща се състоя юли месец, уточни Митов. Станимиров препоръча на Даниел Митов да поставя въпроса за визите пред всеки един американски дипломат, с който се среща, информира ПИК.

Според Станимиров, чрез визите българите се представят за второ качество хора. Външният министър съобщи, че наистина темата е изключително обширна и увери всички, че тя се поставя винаги и при всяка възможност от българска страна. "Ще продължаваме да настояваме визите да бъдат премахнати", категорично заяви Митов.

Припомняме, че в края на миналата година икономическият министър Божидар Лукарски заяви, че въпросът с визите може да бъде използван от България като лост по преговорите за Трансатлантическото търговско споразумение (ТТИП). Веднага след това изказване последваха срещи на Лукарски и на вицепремиера Меглена Кунева, след които за ТТИП от правителството се чуват единствено положителни оценки.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес