Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светлинна терапия предпазва децата от грип

17 февруари 2014, 07:45 часа • 34470 прочитания

Медицински уред, който използва светлина, предпазва децата от вирусни заболявания и подпомага оздравяването. Той се нарича „Биоптрон” (BIOPTRON® ), действа по естествен начин (не съдържа UV лъчи) и може да се прилага както за профилактика на грипа и честите настинки при най-малките, така и за подпомагане на лечението.

Една лечебна сесия със светлина продължава от 4 до 10 минути. Уредът се поставя под прав ъгъл и на около 10 см от кожата. При антигрипната терапия се препоръчва профилактично 10-минутно прилагане върху назалната зона, сутрин и вечер, както и след престой на студен въздух.

„Биоптрон” има значителен принос при намаляване риска от грип при най-малките", споделят от „Цептер-България", които предлагат у нас „Биоптрон”. „При грипния вирус са постигнати следните лечебни цели: възстановяване на клетъчния имунитет, отслабване на силата на инфекцията, антивирусен и бактерициден ефект върху кожата и лигавицата на дихателните пътища, намаляване на отока на лигавицата и улесняване на дишането през носа, отслабване на локалната възпалителна реакция и секреция,  намален риск от алергизиране в хроничната фаза и ускоряване на възстановителния процес”, допълват от компанията-вносител.

Децата са предразположени към вирусни инфекции на горните дихателни пътища (в т. ч. на носа и гърлото: „ринити”, „фарингити”). Може да имат над 8 боледувания на година. Изследвания в различни болници и клиники установяват, че терапията с „Биоптрон” е ефективна и напълно безопасна при децата. От „Цептер–България” препоръчват „Биоптрон” на всеки родител с дете, страдащо от вирусно заболяване или чести настинки, както и за профилактично подсилване на имунната система при здрави деца.

Светлинната терапия „Биоптрон” е алтернативна форма на лечение по света. Редовното й прилагане подсилва имунната система, подобрява микроциркулацията и метаболизма и стимулира обновителните процеси в целия организъм.

„Биоптрон” е одобрен като медицински уред от ЕС директива 93/42/EEC за медицински продукти. (У нас е регистриран през 2007 г. в Агенцията за лекарствата). Произвежда се в Швейцария. В разработването му е вложен над 20 години научен и клиничен опит.

Светлината се използва за лечение от древността. Още Хипократ описва как слънчевите лъчи повлияват благоприятно различни заболявания. За  римските и арабските лекари слънчевата светлина е обичайна медицинска практика. Съвременната светлинна терапия е открита в началото на XX век от датския лекар Нилс Риберг Финсен, който получава за това свое откритие и Нобелова награда за медицина.

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес