Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Светият синод се разграничи от митрополит, подкрепящ Русия по темата с Украинската църква

13 юни 2019, 06:55 часа • 3463 прочитания

Светият Синод разпространи официално съобщение, в което архиереите категорично се разграничават от становището на Видинския митрополит Даниил за автокефалията на Украинската църква, което той изпрати като мнение на БПЦ до редица висши духовници от поместните православни църкви.

В текста, изпратен от Видинския митрополит, се застъпва тезата, че Вселенският патриарх Вартоломей, давайки автокефалия на Украинската църква, е "надвишил правомощията си, воден от властови амбиции". Писмото на митрополит Даниил, състоящо се от 23 страници, е написано на гръцки език и досега не е публикувано официално на български език.

"Становището изразено от митрополит Даниил в негово писмо, разпратено до митрополитите от различни Поместни православни църкви е негово лично мнение, от което Св. Синод категорично се разграничава. По поставените от митрополит Даниил въпроси Св. Синод няма решение", се казва в официалната декларация на Св. Синод на БПЦ.

БГНЕС припомня, че в Синодната палата започнаха заседанията на епрахийските архиереи. Митрополитите се събират на планирана сесия за решаване на текущи църковни въпроси.

Междувременно патриарх Вароломей заклейми фактическия отказ на Московската патриаршия да отстъпи на Украинската църква да се разпорежда автокефално с духовните и физическите си активи.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес