Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Свещеници от Варна не искат митрополит Калиник

11 юли 2013, 19:22 часа • 5982 прочитания

Свещеници от варненската епархия не са съгласни с избирането на Врачанския митрополит Калиник за временен наместник на Варненската и Великопреславска епархия, предаде БГНЕС.

Свещениците направиха изявление пред митрополията във Варна, часове след като стотици варненци, десетки висши духовници и много политици се поклониха пред паметта на митрополит Кирил.

Посланието беше отправено от отец Дончо Александров, който заяви, че е упълномощен от епархийския съвет към Варненска и Великопреславска епархия, от свещенослужители и миряни да отправи послание към негово Светейшество Неофит и Светия Синод да преразгледат своето решение за временно управление на Варненска и Великопреславска епархия и да бъде излъчен или Ловчанският митрополит Гавриил, или Доростолският митрополит Амвросий за временно управляващ Варненска и Великопреславска епархия.

Оставям решението на свещениците, които са се събрали, каза на излизане от епархията митрополит Калиник. Той каза, че не коментира темата до 40-я ден от кончината на митрополит Кирил. Митрополитът каза, че не е желал да бъде избиран за наместник на Варненската и Великопреславска епархия, такова е било решението на Светия Синод. Той каза, че не е искал да се прави спешна ревизия, а само инвентаризация.

Отец Дончо съобщи, че митрополит Калиник е решил да се оттегли от послушанието, което му е възложено от Светия Синод и затова те апелират за друга кандидатура. Смятаме, че Светият Синод ще чуе нашият глас, заключи отецът.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес