Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сугарев: Филчев се прави на по-луд, отколкото е

30 януари 2012, 08:25 часа • 7949 прочитания

Не е съвсем безопасно откровено казано, хората са ме предупреждавали да не прекалявам, защото става дума за опасни хора.

Това каза пред Нова телевизия поетът и общественик Едвин Сугарев за това, че дава показания по делото "Октопод".

Актът на прокуратурата по "Октопода" е най-скандалният документ, който аз съм виждал в историята на целия преход. Този акт доказва, че Алексей Петров е посредник между престъпността и органите на държавната власт в лицето на прокуратурата, обясни Сугарев. Той каза, че делото "Октопод" е срещу няколко бизнесмени, "например, Валентин Шотев беше и комсомолски секретар на цялото МВР".

"Алексей Петров съм го виждал единствено в съдебна зала. Аз съм свидетел по делото "Октопод", защото бях в доста близък контакт с убития прокурор Николай Колев. Това убийство е поръчано от Никола Филчев и изпълнено от баретите на Алексей Петров", подчерта Сугарев.

Според него, Филчев "се прави на по-луд, отколкото е". "Че страда от страхова психоза не е тайна, но това е стратегия за избягване на наказателно производство срещу себе си, защото има предостатъчно основания да бъде заведено такова досъдебно производство срещу него", заяви Сугарев.

Смятам, че трябва някои от свидетелите по делото "Октопод" да бъдат привлечени като обвиняеми. Безпокои ме мълчанието на сегашния главен прокурор по случая, каза Сугарев.

Припомняме, че показанията на Филчев бяха наблюдавани лично от двама от неговите най-сериозни критици, които неведнъж са настоявали той да бъде разследван – бившият шеф на Националната служба за сигурност (НСС) Атанас Атанасов и Едвин Сугарев, също свидетели в процеса.

В началото на изложението си пред съдия Румяна Ченалова бившият обвинител №1 заяви, че няма представа за какво е делото, както и че за първи път чува имената на подсъдимите – Алексей Петров, Антон Петров – Хамстера, Марчело Джотолов, Цеко Йорданов, Янко Попов и Кирил Топалов. "Аз не знам кое е това дело. Покажете ми ги", каза Филчев пред съда.

В крайна сметка съдът посочи подсъдимите на свидетеля и той успя да си спомни, че всъщност познава Алексей Петров и Цеко Йорданов с уточнението: "Така на пръв поглед не можах да ги позная."

"Извинявам се за въпроса, г-н Филчев, но в кой период сте бил главен прокурор", плахо започна разпита си наблюдаващият обвинител и шеф на спецпрокуратурата Светлозар Костов, след което прозвуча кратък и лаконичен отговор: "Не си спомням!" Последва въпросът дали изобщо е бил главен прокурор някога, а Филчев отново невъзмутимо заяви: "Не си спомням!"

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес