Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Студът е пагубен за хората със сърдечни заболявания

04 януари 2017, 12:39 часа • 1178 прочитания

Студът има неблагоприятен ефект върху сърдечно-съдовите заболявания – влошаване на симптоматиката, когато тя е налична, както и по-голяма честота и повече инциденти в хода на сърдечно-съдови заболявания, каза проф. Арман Постаджиян - председател на Дружеството на кардиолозите в България.

"Нашето тяло, като топлокръвни същества, е свикнало на една зона на температурен комфорт, която е между 19 и 20 и 22 градуса. Всяка рязка температура, било то в посока надолу или нагоре, извежда организма ни извън подобна зона на комфорт. По отношение на студа, рязкото смъкване на температурите с около 10 градуса води до мозъчен инсулт и миокарден инфаркт – периферните съдове се свиват с цел да се запази температурата в организма, от друга страна това покачва кръвното налягане, покачва съсирваемостта на кръвта и всичко това при предразположени индивиди увеличава техния риск", заяви той, цитиран от БНР.

Проф. Арман Постаджиян посъветва още хората, които вземат лекарства за кръвно налягане, да коригират дозировката си, тъй като тя е различна през лятно време и зимно време.

Той припомни още, че по време на празници често пъти се прекалява с храната, солта и алкохола, което има неблагоприятен ефект и влошават здравето.

За нормално кръвно налягане се приемат стойностите до 140/ 90.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес