Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Строителният бранш сезира СЕМ заради Елена Йончева

30 ноември 2018, 20:15 часа • 7459 прочитания

Камарата на строителите в България (КСБ) сезира Съвета за електронни медии (СЕМ) във връзка с изказвания на депутата от БСП Елена Йончева в ефира на bTV и най-вече заради това, че медията не е излъчила правото на отговор, което КСБ са изпратили след изказванията на Йончева.

Публикуваме правото на отговор на КСБ без редакторска намеса.

"В излъченото на 21.11.2018 г. предаване „Лице в лице“ г-жа Елена Йончева за пореден път отправи необосновани и без никакви доказателства обвинения срещу строителния бранш, с които се уронват авторитетът и престижът на българския строител. За пореден път бе лансирано и неотговарящото на истината твърдение, че КСБ е поискала тя да подаде оставка заради внасянето на искане за експертиза на магистрални участъци. Това не е вярно! Искането на Камарата бе заради разпространяването на клеветнически твърдения за корупция, злепоставящи строителния бранш. Такива обвинения бяха отправени и в предаването „Лице в лице“.

Според г-жа Йончева „40% от стойността на автомагистралите се връщала към властта“, това било „мнението на много експерти – професори и доценти“, с които тя била разговаряла. КСБ призовава г-жа Йончева, ако наистина съществуват такива експерти – да ги представи пред бранша и обществото, те да застанат с лицата си и да обосноват с доказателства подобни нелепи и несериозни за всеки професионалист твърдения. По отношение на искането за експертиза, припомняме, че такава бе възложена от Европейската комисия, ГД „Регионална политика“ и бе реализирана от европейска лаборатория. Проверени бяха: лот 2, 3 и 4 на АМ „Тракия“, лот 1 и 2 на АМ „Марица“, лот 1, 2 и 4 на АМ „Струма“ и др., както и изпълнявани пътни проекти по ОПРР 2007 – 2013 г., за които бе дадена положителна оценка.

Продължаващото агресивно натрапване в публичното пространство на искането за нова експертиза дискредитира работата не само на българските експерти и лаборанти, но и на европейските такива. На фона на всички действия на г-жа Йончева изключително лицемерно звучи обяснението й, че защитава строителите, като същевременно не спира да ги обвинява в корупционни практики и некачествено строителство. Твърдения, които не са подкрепени с никакви доказателства, подвеждат общественото мнение и набеждават хиляди фирми и стотици хиляди работещи в бранша.

Използваме възможността да се обърнем към г-жа Йончева: Госпожо Йончева, моля, не ни защитавайте по този начин! От тази т.нар. Ваша „защита“ най-голяма полза имат тези, които искат да унищожат българския строителен бранш и да спрат eврофондовете за България. Когато правите обвинения, моля да представяте и доказателства за тях! И не забравяйте, че повтарянето на една лъжа 100 пъти, не я прави истина!

КСБ"

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес