Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стряскащите картинки върху цигарените кутии не влияят на пушачите

18 октомври 2016, 21:47 часа • 4049 прочитания

Не се забелязва увеличаване на броя на желаещите да се откажат от тютюнопушенето след въвеждането на предупредителните картини върху кутиите на цигарите.

Това каза Йорданка Илиева, завеждащ Консултативния кабинет за отказване от тютюнопушенето към Регионалната здравна инспекция във Велико Търново.

Тя подчерта, че няма консултирано от тях лице, което да е посочило стряскащите изображения като мотив за отказване на цигарите. Йорданка Илиева припомни, че тези картини върху цигарените кутии са въведени въз основа на Рамковата конвенция за контрол над тютюна на Световната здравна организация. Изображенията върху цигарите са насочени към младите хора с цел да не пропушат, предаде Фокус.

„Малко е трудно да въздействат на хората, които вече са пропушили, тъй като те си изработват едни митове за тютюнопушене и просто неглижират тези провокационни изображения“, посочи Йорданка Илиева.

Припомняме, че предупредителните картини върху цигарените кутии навлязоха на българския пазар в края на месец юли. Общо 14 са предупредителните текстове и плашещи картинки. Те ще се сменят всяка година и ще запълнят до 65% от цигарените кутии. Това трябва да стане до 20 май 2017 година.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес