Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стотици излязоха на протест срещу поскъпването на билета в София

30 май 2016, 19:52 часа • 1193 прочитания

Стотици граждани се събраха пред сградата на Столична община на протест срещу влизащото в сила след броени дни шейсетпроцентно увеличение на билета за градския транспорт в София.

В средата на април Столичният общински съвет прие предложението, внесено ГЕРБ, което предвиждаше покачване на цената на билета за еднократно пътуване от 1.00 на 1.60 лв., а на талоните с 10 билета от 8 на 12 лева. Решението предизвика отрицателни реакции както и от политически сили, така и от граждани.

Днешният протест бе организирана във Facebook от "Автономен работнически синдикат - секция София" и се проведе под мотото "Билет 1.60 лв. – няма да плащаме". "Исканията ни са да се прегласува увеличението, да се закрие ЦГМ (Центъра за градска мобилност), да се започне разследване срещу това дружество години назад", заяви пред "Дневник" един от организаторите и член на синдиката Веселин Николов. Протестиращите също така настояват за намаление на услугата с 40% от цената преди 1 юни, както и безплатен градски транспорт за ученици, студенти и пенсионери. 

Официалният час на началото на протеста бе 18:00 ч., но хора се бяха събрали на "Московска" 33 по-рано. Участниците в акцията също така носеха множество плакати и транспаранти, някои от които гласяха: "1.60. Няма да плащаме!", "1.60. Бойкот", "Не на увеличението на цените на градския транспорт!", "Грабите българина както и турчин не го е грабил!".

Скандиранията "ЦГМ ЕАД лъже и краде!", "Транспортът на народа, не на октопода!", "Мафия!" и т.н. продължиха близо час, след което шествието се отправи към сградата на Центъра за градска мобилност, намиращ се на бул. "Мария Луиза" 84, съобщава "Дневник".

Организаторите обявиха, че са готови за още протести, ако исканията им не бъдат изпълнени. "Протестите ще продължат. Мисля, че без проблем ще се съберат подписи за местен референдум.", каза още Николов.

 

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес