Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стипендиантите в АЕЦ "Козлодуй" станаха 32-ма

12 май 2023, 13:44 часа • 1783 прочитания

На 11 май към стипендиантската програма на атомната централа се присъединиха четирима студенти, избрали да се подготвят по ядрени специалности. С тях общият брой на младежите, получаващи подкрепа по програмата, вече е 32.

Двама от новите стипендианти са второкурсници в бакалавърската специалност „Ядрена техника и ядрена енергетика” в Софийския университет, а другите са възпитаници на Техническия университет, съответно в първи курс на бакалавърската степен на „Топлоенергетика и ядрена енергетика” и в магистърската програма по „Автоматика, информационна и управляваща техника”.

От години АЕЦ „Козлодуй” подпомага обучението на студенти по приложими в ядрената енергетика специалности в двата университета.

Наред със стипендията от 1000 лв. на семестър, атомната централа покрива до завършване на съответната образователна степен семестриалните такси на участващите в програмата до стойността на държавната поръчка, в случай че не са освободени от тях.

Стипендиантите имат право да се включат в платените летни стажове на АЕЦ „Козлодуй” след края на първата година на тяхното обучение, а след като завършат получават възможност да започнат работа в най-голямото електропроизводствено предприятие в България. Този път вече са изминали 16 бивши стипендианти, които сега са сред специалистите, ангажирани с безопасната експлоатация на ядрените енергоблокове.

Още за атомната централа: 

Спират пети блок на АЕЦ „Козлодуй” за ремонт

"Уестингхаус" договори с доставчици уранов материал за 5-ти блок на "Козлодуй"

България подписа 10-годишен договор с канадска корпорация за доставка на уран за ядрено гориво

Анита Чолакова
Анита Чолакова Отговорен редактор
Новините днес