Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стела Балтова иска зелен сертификат за лифтовете и за следващия летен сезон

27 октомври 2021, 08:08 часа • 3381 прочитания

Сектор „Туризъм“ се намира в безпрецедентна ситуация и за да може да се възстанови и да продължи да извършва нормална дейност, трябва да му бъдат осигурени такива условия. За това настоя служебният туристически министър Стела Балторва пред БНТ за протеста на туропераротите, за предстоящия зимен сезон и зелените сертификати. 

Тя поясни, че държавата още от началото на пандемията подготвя икономически и социални мерки за подпомагане на сектора. В рамките на последния парламент бяха осигурени 70 млн. средства за подпомагане на туристическия сектор. От тези средства 30 млн. ще бъдат предназначени за подкрепа на туристическия сектор, а 6 млн. лв. предстои да бъдат дадени за помощ на туроператорите. Прави се всичко възможно парите да бъдат дадени още утре, но самата процедура не го позволява, добави Балтова.

По думите на Стела Балтова се наблюдава едно уточняване от финансова и правна точка как ще бъдат разходвани средствата за туризъм. Посочени са редица кодове на икономически дейности, така че по тази схема е разработено необходимото, съгласуване е с различните институции и е изпратена нотификацията за помощта в ЕК. За държавната помощ трябва да се получи разрешение от Европейската комисия, добави тя. 

По отношение на предупреждението на здравните власти за тотален локдаун при старта на предстоящия нов зимен сезон, Балтова заяви, че това е решение на здравните власти и ще трябва да бъдат взети правилните мерки, за да се овладее ситуацията, в която се намираме. Решенията за зелените сертификати са съгласувани с частите на туристическия бизнес, каза Стела Балтова. 

Тя отчете, че 72% са преболедувалите и ваксинирани в Министерство на туризма.

Ние сме в постоянна връзка с туроператорите от дестинации, от които се очаква да дойдат чуждестранни туристи. Според Балтова е добре да се въведе зеленият сертификат не само за зимния сезон, но и за следващия летен сезон. Тя посочи, че към момента все още няма взето решение, но предстои да бъде взето такова дали да има зелен сертификат за лифтовете, като такъв според Балтова трябва да има. Предстои да бъде взето решение и за хотелите за карантинирани.

Мерките никога не са достатъчни, но трябва да вървим към приложения на зеления сертификат към неговата пълнота, настоя служебният туристически министър. 

Балтова посочи, че има немалко средни фирми от началото на пандемията, които се превърнаха в малки, а малките се превърнаха в микрокомпании. Задачата на държавата е да покаже стратегическа перспектива, каза служебният туристически министър в заключение. 

Още: Балтова: 9% ДДС в туризма да остане до края на 2022 година 

Антон Иванов
Антон Иванов Отговорен редактор
Новините днес