Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стартира походът "По стъпките на Ботевата чета"

28 май 2018, 06:15 часа • 5311 прочитания

Вчера, 27 май, в Козлодуй беше даден старт на националния туристически поход в памет на четата на Ботев "По стъпките на Ботевата чета. Козлодуй-Околчица", с която за 142 път ще бъде почетен подвигът на българските герои. Участниците поемат по маршрута днес сутринта (28 май), уточнява БГНЕС.

На палубата на Националния музей-параход "Радецки" беше пресъздадено превземането на парахода от Ботев и неговите съратници, която продължи и на Козлодуйския бряг. От четата на Ботев, която наброява 194 души, само 76 доживяват Освобождението. Вечерта се състоя и тържествена заря-проверка пред паметника на Христо Ботев в Козлодуй.

Походът по Ботевите стъпки не е обикновен поход – това е открит урок по патриотизъм, по любов към отечеството, заяви председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, която е патрон на събитието.

В словото си при официалното откриване Караянчева отбеляза, че всички участници в него трябва да са горди и с високо вдигнати глави, защото са потомци на велик народ, защото свободата не ни е подарена, а е спечелена с всяка капка кръв на българските герои.

 

 

 

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес