Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Стари портрети напомниха на депутатите за подвига на бесарабските българи в Освобождението (ВИДЕО и СНИМКИ)

19 юли 2023, 13:42 часа • 1165 прочитания

Стари портрети напомниха на депутатите за подвига на бесарабските българи в Освобождението. Те бяха част от документалната изложба, посветена на участието на българи от Бесарабия в Българското опълчение и в освободителната Руско-турска война. Тя е подредена в парламентарното кафе.

Прави впечатление, че освен в опълчението и във войната от 1877-1878 г., героите от портретите, са видни участници и в борбите на българите от Македония и Одринско, както и във войните за национално обединение.

По повод изложбата в парламента бе и Иван Паслар, който е председател на район Тараклия, който е център на българите в Молдова. Той каза няколко думи пред Actualno.com по повод събитието.

"Целта на тази изложба е да представим пред България и народните избраници участието на бесарабските българи в Освобождението. Преди 250 години са преселени в Бесарабия, но с висока отговорност към Майка България, 100 години по-късно са тръгнали да я освободят", каза той.

Паслар обясни, че е искал да покаже още един път на народните избраници, че бесарабските българи правят всичко възможно да запазят културата, традициите, историята и езика на България. 

"България да живее не само в България, а в Молдова и където има българи", каза той. 

Стана ясно, че изложбата е дело на Тараклийския държавен университет, Район "Тараклия", а от българска страна за нейното осъществяване са помогнали депутатите от БСП Манол Генов и Деян Дечев, на които по време на откриването Паслар подари поздравителни адреси. 

Деница Китанова
Деница Китанова Отговорен редактор
Новините днес