Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станишев се гневи: ГЕРБ са термити. Цветанов измисли "австрийската връзка"

13 март 2012, 16:07 часа • 7707 прочитания

Лидерът на БСП Сергей Станишев реагира остро на изявлението на вътрешния министър Цветан Цветанов, че е замесен в лобистки скандал в Австрия.

На пресконференция бившият премиер обвини МВР шефа в лъжа и преднамерено злепоставяне на името в общественото пространство, но така и не отговори на въпроса, защо е предоставил обществената поръчка без конкурс на своята интимна приятелка Моника Йосифова.

"Цветанов спекулира, манипулира и прави лъжливи внушения, защото по конкретната обществена поръчка, която направи българското правителство, и беше спечелена от австрийската компания, са правени немалко проверки на Сметната палата. Всички документи за извършената работа са в наличие държа да бъдат представени публично всички отчети пред медиите. Това трябва да се знае, защото и днес България се нуждае от активна работа по своето представяне навън, защото има трайни създадени проблеми през последните 20 години и това трябва да се решава активно и професионално", подчерта Станишев.

Той обаче не изясни, защо обществената поръчка е била предоставена на негова интимна приятелка без конкурс, както се изисква от закона.

Вчера вицеремиерът Цветанов заяви, че "бил потресен" от разкритията около лобисткия скандал в Австрия, в които "се споменавало недобре името на бившия български премиер".

След като отвърна на Цветанов, Станишев подхвана и цялата структура на ГЕРБ.

"Нараства вероятността ГЕРБ да търси предизвикване на предсрочни избори. Към лятото на следващата година, ще лъсне, че тумбакът е гол, че държавата е опоскана. ГЕРБ са като термити, изядоха всичко в държавата и наистина могат да тръгнат към предсрочни избори. И това БСП трябва да го отчита. Атаките, които вчера отправи Цветанов, може би са част от предизборна кампания, защото така се прави – хвърляш димка”, каза Сергей Станишев.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес