Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Станишев: Цветанов се изживява като министър, прокурор и съдия!

31 януари 2012, 15:41 часа • 3822 прочитания

Неведнъж съм обсъждал много рязко безотговорните твърдения на министър Цветанов. Той се изживява едновременно като министър на вътрешните работи, прокурор и съдия от ВКС, който произнася присъди.

Така лидерът на БСП Сергей Станишев отговори на въпроса как ще коментира казаното от вътрешния министър за връзка на бившия президент Първанов с организираната престъпност, предаде БГНЕС. Когато един министър на вътрешните работи прави такива изявления, трябва да посочи факти и има действия, които трябва да предприеме, продължи Станишев. Всичко останало е политическа спекулация, само и само да се отвлече вниманието от неговата собствена некадърност като министър, начина му на управление и репресиите, които налага на българските граждани, е мнението на Станишев. Цветанов постоянно обвинява ту съдии, ту политици и всеки, който му поставя неудобни въпроси, видите ли, подпомагал организираната престъпност - айде стига, разсърди се лидерът на БСП.

Вътрешният министър Цветан Цветанов използва темата за борбата с престъпността за политически дивидент, смята Станишев. Той няма намерение да реализира конкретна промяна в тази политика, а подходът на ГЕРБ с анкетната комисия е с преобладаващо участие на техни депутати в нея и е театър, отбиване на номер, коментира червеният лидер. Все още има определен път да се измине до искане на вот на недоверие, посочи той.

Поръчах на експертите ни да проучат споразумението АСТА, но за нас ключово за позицията ни ще бъде да не се ограничава свободата на словото в Интернет, да няма цензура и да не се наблюдават необосновано потребителите, каза Станишев относно горещата тема от деня. Не бих подкрепил нещо, което обслужва големите корпорации и сплашва конкуренцията, още по-малко, което ограничава правата на потребителите на Интернет, добави той.

Въпросът не е еднозначен. Действително над всичко трябва да стоят правата и свободите на гражданите, добави депутатът от КБ Антон Кутев. Доводите в едната и другата посока са сложни и тук, струва ми се, е достатъчен поводът да се обърнем към гражданите и да се допитаме до тях, отбеляза Кутев.

2 г. и половина десните правителства в Европа водят една и съща политика под общия знак "ограничаване", е заявил Станишев при разговорите си с председателя на ЕК Барозу. Без конкретни мерки за създаване на нови работни места дори най-стриктни фискални правила няма да изведат европейските граждани от кризата, е заявил той. Били са предложени конкретни инициативи на ПЕС в тази посока, една от тях е свързана с младежката безработица. Тя се оказва един от сериозните проблеми в ЕС днес.

Близо 6 млн. млади хора са без работа, посочи Станишев. В Испания и Румъния тя е над 50 %, в България е над 26%, а за целия ЕС- към 25%, уточни Станишев. Затова предложението на ПЕС е за конкретен план за борба с младежката безработица и да се употребят за тази цел 10 млрд. евро от неизползваните средства от европейския социален фонд, изложи вижданията си Станишев. Трябва да има задействана кампания за справяне с този проблем, според него. Трябва да има план за икономически растеж. ПЕС настоява за данък върху финансовите транзакции. Става дума за данък върху спекулациите на борсовите пазари на евро и може да донесе в европейския бюджет около 200 млрд. евро на година, изчислили са експертите около Станишев. Тези пари могат да се използват за инвестиции. Трябва да се използват и свободни средства от други европейски фондове.

Неизползваните пари там са около 70%, каза Станишев. Съфинансирането трябва да бъде намалено, за да се окуражи участието на редица страни от ЕС в разходването на европейските фондове, смята Станишев.

По повод заявките на финансовия министър за използването на средствата от Сребърния фонд и за приватизацията на 25% от БЕХ, Станишев ги нарече безполезни инициативи. Не е необходимо заради липсата на събираемост на данъци и акцизи да се прибягва до това, категоричен бе той. И по време на нашето управление имаше натиск, включително и отвън тези средства да бъдат управлявани по друг начин, призна той. Не приемаме рисковата и безотговорна идея на Дянков, още повече, че БЕХ е в забранителния списък за приватизация, отсече червеният лидер. Това правителство системно ограбва държавните предприятия. Просто се конфискуват техни средства, за да се пълнят дупки в бюджета и се върви към тяхната приватизация, констатира Станишев. И даде пример с БДЖ, РВД и БЕХ, но това е игра с негативни стратегически последици за българската държава, каза Станишев. Дянков иска да реализира нашите бъдещи пенсии на свободния пазар. Не бива да се позволи той да пипа Сребърния фонд, подкрепи позицията на Станишев депутатът Антон Кутев.

Датата 4 февруари 1997 г. не може да бъде откъсната от датата 10 януари 1996 г. Тези справедливи протести бяха употребени от политически сили за користни цели и за икономически интереси на кредитните милионери, припомни Станишев. Вандалското нападение върху българския парламент бе манипулиран процес, според него. Постигна се обезценяване на кредитите, които бяха взети за сметка на българските граждани, посочи той. БСП отстъпи тогава от своето демократично право да формира правителство, но тази дата има измерения и днес имаме все по-малко демокрация, а властта е с тоталитарни черти, заяви още Сергей Станишев.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес