Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сръбски гей парад в зала

06 октомври 2012, 17:14 часа • 7631 прочитания

Повече от сто гей активисти в Сърбия участваха днес в Гей Прайд в зала в Белград при внушително полицейско присъствие заради заплахите на екстремистки групи да организират контрадемонстрация, предаде АФП, цитирана от БГНЕС.

Властите забраниха предвиденото за днес гей шествие в сръбската столица. Това става за втора година по ред, като посочената причина бе "съображения за сигурност".

Гей активистите обаче не са се отказали от проекта си за уличен парад в Белград и заявиха, че той ще се състои на 28 октомври 2013 г.

Надяваме се дотогава властите да имат достатъчно време, за да се организират и да ни разрешат да направим поне 970 крачки в Белград, заяви един от организаторите Горан Милетич. Шествието по време на Гей Прайда не е цирк. Ние няма да изчезнем, няма да се откажем и държим да ни виждат, добави той.

Шведската министърка по европейските въпроси Биргита Олсон, която присъстваше днес, изрази съжаление за забраната на шествието, окачествявайки я като "дискриминационна", и увери, че Европейският съюз няма да приеме несправедливостта и хомофобията.

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес