Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спряна е реставрацията на църквата "Св. Стефан" в Истанбул

09 октомври 2014, 20:33 часа • 22489 прочитания

Спряна е реставрацията на църквата „Св. Стефан” в Истанбул и тя няма да може да бъде довършена в близките три години. Това каза Жени Лазарова, оперативен управител на фондация “Български православен храм Св. Стефан в Цариград” във връзка със 165-годишнината от освещаването на Дървената църква „ Св. Стефан“ в Истанбул, предаде Фокус.

Лазарова обясни, че Истанбулска голяма община и Община Фенер, в която се намира храмът, са поели ангажимент за реставрацията на сградата на „Св. Стефан”.

„В момента от страна на Истанбул са спрени финансите. По сведение на председателят на православната общност в близките три години няма да може да бъде довършена реставрацията. Остава под въпрос и ангажимента с реставрирането на вътрешната част на храма. За момента те са се съсредоточили върху реставрация на сградата на Екзархията и на Метоха”, обясни Лазарова.

По думите й в момента усилията са насочени към възстановяването на сградите на Екзархията и Метоха и от страна на България нищо не може да се направи. „Могат да се отпускат средства за Екзархията и Метоха, но не и за „Св. Стефан”, каза още Лазарова. Според действащите турски закони църквата „Св. Стефан” е паметник на културата, за който Турция отпуска средства. „В момента има някакъв проблем, който е спрял реставрирането. Ние не можем да се месим”, каза още Лазарова.

По думите й друг закон пък регламентира, че чужди фирми не могат да извършват реставрацията. „Под никаква форма на този етап не може да се възстанови иконостаса, тъй като той е най-фината част”, каза още тя и посочи, че по сметка на фондацията вече има събрани 200 хиляди лева. Жени Лазарова припомни, че именно от там - дървената църква „Св. Стефан” в Цариград започва нашата църковна история. По думите й в средата на 19 век, когато в Цариград са живели близо 50 хиляди българи, сред които имало занаятчии, търговци, възрожденци и революционери се зародила идеята да се създаде българска църква като за тази цел, те са построили параклис.

Лазарова припомни, че княз Стефан Богороди, предложил да дари свой имот на българската общност. „Когато започнали да разчистват терена, се обособила една от сградите, която била дървена. Там направили временно параклис, който кръстили Св. Стефан. Това се е случило на 9 октомври 1849 г.”, каза още Лазарова. Освещаването е направено от един от гръцките митрополити - Созоагатополския митрополит, който единствен от гръцките митрополити можел да служи по църковнославянски. „До тогава в българските храмове там е можело да се служи само на гръцки”, каза още Лазарова. Фондацията „Български православен храм Св. Стефан в Цариград” работи от 2005 г., от когато е и кампанията за неговото възстановяване, която по-късно е прерасна в кампания по възстановяване на иконостаса на църквата.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес