Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спряха разследването за мощите

22 април 2012, 20:45 часа • 6900 прочитания
Частта от мощите на свети Йоан Кръстител, които бяха откраднати от църквата "Свети Димитър" в Сливен, няма да бъдe издирвана. Причината е, че според прокуратурата няма извършено престъпление, а реликвата няма пазарна цена, предаде БЛИЦ.

Част от ребро, за което научно беше доказано, че принадлежи на Свети Йоан Кръстител, изчезна от мощехранителницата в църквата в Сливен. Това стана, докато реликвата беше изложена за една седмица в града. Откривателят на мощите в Созопол - проф. Казимир Попконстантинов, още не може да повярва, че това се е случило. Според специалисти крадците добре са знаели, че за разлика от Созопол, в Сливен не е имало никакви мерки за сигурност.

Разпитани са всички замесени в казуса, но Прокуратурата слага точка на разследването с мотива, че няма как да се търси крадеца на нещо, което не се знае колко струва. Мощите не са оценявани, не са и застраховани. Сред водещите предположения е, че частицата от реброто на Свети Йоан е задигната, за да бъде продадена след това.

По официални данни само за едно лято поклонници от всички краища на света са оставили над 3 млн. лв. в църквите в Созопол.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес