Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спряха процеса срещу Брайвик

17 април 2012, 11:05 часа • 3559 прочитания

Процесът срещу крайнодесния норвежки екстремист Андреш Беринг Брайвик временно е спрян, след като прокурорите и защитата поискаха един от съдиите по делото да бъде отстранен, съобщава АФП.

Прокуратурата и адвокатите на защитата поискаха да бъде отстранен един от петимата съдии по делото, който ден след атаките през миналия юли, е написал в социалната мрежа „Фейсбук”, че Брайвик трябва да бъде екзекутиран.

Днес е вторият ден на съдебния процес срещу крайнодесния екстремист, който е обвинен в терористична дейност и масово убийство заради атаките в Норвегия през миналия юли, при които загинаха 77 души.

Днес Брайвик трябваше да говори пред съда. Пет дни и половина са предвидени за показанията на крайнодесния екстремист и мнозина се опасяват, че той ще се опита да популяризира своята ислямофобска идеология, която според него, оправдава „жестоките, но нужни атаки”.

По време на първия ден на процеса в понеделник подсъдимият призна, че е извършил атаките през миналото лято, но не се призна за виновен по обвиненията за терористична дейност и масово убийство. Брайвик заяви, че е действал, за да защити Норвегия от мултикултурализма и исляма. Очаква се съдебният процес да продължи 10 седмици.

 

Редактор: Десислава Ушатова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес