Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спряха газа за ТЕЦ-а на Доган по настояване на "Булгаргаз"

15 декември 2021, 10:58 часа • 3772 прочитания

На 13 декември е спрян газът за ТЕЦ "Варна", собственост на почетния лидер на ДПС Ахмед Доган. Това се случва по настояване на "Булгаргаз", потвърдиха пред Actualno.com oт дружеството. От газовия доставчик обясниха, че сметките на ТЕЦ "Варна" са запорирани.

Това е ново спиране на газоподаването след като в началото на октомври отново е имало прекъсване на доставките заради непогасени задължения на ТЕЦ "Варна". Тогава дружеството е платило 10 млн. лева, но след това отново натрупва дългове.

В средата на миналия месец "Булгаргаз" е внесъл в съда иск за запор на сметките на ТЕЦ "Варна" заради новите задължения. С решение на съда от 13.12.2021 г. сметките са запорирани и е спряно подаването на газ към електроцентралата.

Пред "24 часа" бившият министър на транспорта Данаил Папазов, който представлява ТЕЦ "Варна", посочва, че централата е спряна от 1 октомври, тъй като не успявала да изплати сметките си въпреки високите цени на тока на борсата заради пиковите стойности в цените на газа. По думите му газът не е спрян заради дългове. Той не отрича, че централата има задължения към "Булгаргаз", но твърди, че ги погасява. Имало дългове, но те били оперативни и ТЕЦ-ът ги обслужвал.

Изпълнителният директор на "Булгаргаз" Николай Павлов потвърди пред медията спирането на газа, уточнявайки, че дългът на ТЕЦ "Варна" е близо 24-25 млн. лв. По думите му "не се е случило нищо сензационно и оглавяваното от него дружество дава шанс на всички, дори да са изпаднали в затруднено положение".

Припомнете си историята около сделката за ТЕЦ "Варна", закупен от Ахмед Доган в края на 2017 г. - ТУК!

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес