Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Според Караджова протестите за Иракли са тенденциозни

14 януари 2013, 15:01 часа • 10626 прочитания

Процедурата по ОВОС за изграждането на ваканционен комплекс в Иракли е проведена законосъобразно и при пълна прозрачност. Това заяви екоминистърката Нона Караджова, съобщи БГНЕС. Така Караджова потвърди становището по въпроса на МОСВ от 13 януари т.г.

До този момент процедурата не е обжалвана, нито са постъпвали възражения от заинтересувани страни, категорична е тя. По повод сигнала до медиите от Гражданска инициатива "Да спасим Иракли", Караджова е изискала информация за екологичната процедура, проведена от РИОСВ-Бургас, с която е одобрено реализирането на инвестиционното предложение за изграждането на ваканционен комплекс в местността Кладери, землището на с. Емона, община Несебър.

Резултатите сочат следното, установили са от МОСВ: Територията, на която е разрешено изграждането на ваканционен комплекс е била урбанизирана. Към датата на процедиране на инвестиционното предложение в част от имотите е имало съществуващи постройки - бивш пионерски лагер и почивна станция. Независимо от това директорът на регионалната екоинспекция е изискал да се изготви доклад по ОВОС и оценка за съвместимостта на инвестиционното намерение със зоните от Натура 2000.

Процедурата е проведена изцяло съобразно изискванията на екологичното законодателство и при пълна прозрачност. Решението по ОВОС е издадено през август 2011 г. С него се одобрява реализирането на инвестиционното предложение. Проведени са консултации с всички заинтересовани страни, възражения не е имало. Независимо, че процедурата е проведена в условията на пълна прозрачност в продължение на повече от година до този момент под никаква форма не е изказано недоволство срещу реализирането на ваканционния комплекс, подчерта Нона Караджова. Това доказва, че мотивите на инициативата "Да спасим Иракли" са тенденциозни и лишени от градивност, е становището на МОСВ.

Може би, в рамките на няколко месеца ще издам заповед за защитена зона "Камчийски пясъци", съобщи Караджова. И аргументирано въз основа на резултатите от екипа, който включва учени от БАН и на НПО, т.е. те картират и казват къде има защитени местообитания, такива по европейските директиви, ще издам аргументирана заповед. Тъй като "Камчийски пясъци" е само малка част от голяма защитена зона трябва да имаме информация за цялата зона, която е много навътре в сушата. Ще спазя всички предложения, които направи екипът, обеща Караджова.

В резултат на бързите ми действия като министър от август 2009 г. в момента почти не се допуска ново строителство с изключение на случая "Емине", за Иракли и то специално за местността Кладери, подчерта тя. Колегите са подготвили карти за конкретния случай с Иракли, местността Кладери, с възложител "Емона 2000" ЕООД, за който казах, че има влязло в сила решение, което не е обжалвано и до ден днешен, добави Караджова. Според нея няма нищо скрито и нередно.

Министър Караджова ще изиска информация от директора на РИОСВ-Бургас и ще го уволни в случаите, в които е допуснал нарушения на закона, ако има такива.

В момента има комисии, които разглеждат случаите и анкетната комисия в НС ще съобщи резултатите, припомни тя, за да не я обвиняват в пристрастие. Изцяло той е действал в съответствие на законите, повтори тя. Предишният директор на РИОСВ през 2007-2008 г. е допуснал поредица нарушения, издавайки екологични оценки без да проведе каквато и да е процедура, а сегашният още преди 10 дни е изпратил цялата преписка до прокуратурата за случая, продължи Караджова.

Само през миналата година обявихме 21 нови защитени територии, както и нови защитени зони, напомни тя.

За случая в Банско, след подкрепата от председателя на НС и на вътрешния министър, където протестиращите заплашили, че ще блокират пътя, Караджова коментира така: Всички граждани, включително и политици могат да изказват своята подкрепа на едно или друго инвестиционно предложение, всеки има право на мнение и виждане, но тук отново става въпрос за екологични процедури. Когато кметът на Банско внесе предложението, ще ви информирам каква е процедурата и допустимо ли е или не, отговори министърът.

Граждани днес излизат пред сградата на Народното събрание, обединени в протеста "Долу ръцете от Иракли!". Призивът им е това да бъде последен протест за Иракли.

Демонстрацията е обявена в социалната мрежа Фейсбук, където привлича сериозен интерес и заявилите да излязат под прозорците на българския парламент нахлузили върху зимните си дрехи бански, хванали шнорхели или сламени шапки, са над 1500 души. "След 6 години протести, дела и стотици акции, ето го и бетонът в Натура 2000 на поредните "еднофамилни къщички" на Иракли! Този път инвеститорът се казва "Емона 2000". Този път планът включва 30 къщи и резиденции", заявяват недоволните. Техният призив към всички, които подкрепят значимите казуси по българското Черноморие и "Да спасим Иракли", е да извикат заедно и отчетливо - "Писна ни да се занимаваме с това да спасяваме Иракли! Искаме решение веднъж завинаги!".

Протестиращите настояват за незабавното обявяване на Иракли, Кара Дере и Камчийски пясъци за защитени територии и издаване на заповедите им за защитени зони по Натура 2000 и европейската директива за местообитанията. Те настояват за реални действия за спасяването на дюните, а не бързешком да се променят няколко сериозни закона на парче, без обаче да се разширят възможностите за обществен контрол върху институциите.

"Писна ни от лъжи и полуобещания - от олигарси с различни политически окраски, писна ни тази игра на гонене и хващане. За това се иска съвсем малко добра политическа воля. Дотук такава липсваше. Нашата кауза не е Иракли, а законността, която е тъпкана от Странджа до Калиакра. От Сребърна до Банско", заявяват протестиращите.

Редактор: Е. Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес