Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Спешна проверка за сметища в реките

14 февруари 2015, 15:47 часа • 14121 прочитания

Министърът Ивелина Василева разпореди спешни проверки за наличието на нерегламентирани сметища в речните корита. В България има 560 реки с дължина 19 754 км и повечето от тях са превърнати в бунища, в които може да се видят от найлонови торбички и бутилки до печки и дивани. При порои водата понася тези боклуци, които заедно с дърветата и храсталаците запушват руслата и причиняват наводнения.

Сега директорите на 16-те регионални инспекции по околна среда (РИОСВ) ще пишат писма до кметовете да организират почистването на отпадъците. Ако работата не бъде свършена, ще бъдат налагани глоби от екоинспекциите. Санкциите стигат до 10 хил. лева.

От следващия петък „Преса" ще започне да прави проверки дали РИОСВ са изпратили писма до кметовете и дали е започнало почистването на боклуците, както и ще има ли наказани.

В момента всички реки текат с нива над високия праг, се вижда от сайта на Министерството на околната среда и водите. Водните количества в големите и значими язовири, които са 53 на брой, са също с 25% по-големи, отколкото са били през последните 10 години. Така че сега моментът да се освободят, за да бъдат готови за пролетното пълноводие. Според експертите моментът това да стане е в края на февруари или през март, тъй като се очаква тогава да има благоприятни метеорологични условия. Според дългосрочните прогнози на пет водещи метеорологични института - два във Великобритания, два във франция и един в САЩ, март ще бъде студен и с по-малко валежи от март 2014 година. Това означава, че ще може да се извърши контролирано изпускане на водоемите, без това да застрашава населението.

 

Десислава Мирчева
Десислава Мирчева Отговорен редактор
Новините днес