Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

СОС: "Жълтата" зона няма да бъде платена

02 септември 2014, 14:38 часа • 12424 прочитания

Категорично няма и не се предвижда в проекта на наредба „жълтата” зона да бъде платена. Това каза общинският съветник от ПП ГЕРБ Зафир Зарков, предаде Фокус.

„Още в началото тя е определена като безплатна и без ограничение на продължителността на престоя на моторните превозни средства. Това е член 3 от въпросния проект на наредбата. Това, което се предвижда по-нататък, както е описано и в самия член, където се казва, че върху части от улици и булеварди, кметът на Столична община може да въведе със заповед платено паркиране, когато е налице някое от следните условия”, обясни Зарков.

По думите му именно тогава части от „жълтата” зона ще могат да стават „зелена”. Той уточни още, че това се има предвид в този текст, но ще се случи евентуално, ако е необходимо. „Ще трябва да я прецизираме допълнително тази част, тъй като все пак това е документ, който предстои да се обсъжда на комисии и на заседанията на СОС. От гражданите също тепърва ще предстоят предложения. Наредбата сега започва да се обсъжда и неслучайно държим да има дълъг срок на обсъждане”, допълни Зарков.

„В момента вървят обсъждания относно проблема с долната част на квартал „Лозенец”. Там, тъй като „зелената” зона е много близо до „синята”, се получава един сериозен натиск и живущите няма къде да паркират автомобилите си на практика. Всички естествено искат да паркират безплатно и тъй като центърът е много близо, те паркират и запълват пространството, което е преди „зелената” зона и е буквално една пресечка”, уточни Зарков. Той посочи още, че са драстично влошени условията за паркиране за живущите там. „Повдигна се въпросът от тях и пред Районната администрация евентуално за разширяване „зелената” зона в долната част на квартал „Лозенец”. Същото е и за ж.к. „Младост”. Това са конфликтни зони, в които има сериозни проблеми с паркирането, организацията на движението и много нарушения в Закона за движение по пътищата”, каза Зарков. Според него е ясно, че в бъдещето евентуално би могло да се обсъждат някакви нови „зелени” зони и именно затова е записано, че в „жълтите” зони могат да бъдат обособявани такива „зелени”, които ще са платени.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес