Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Соколов: Зад кандидатурата на Марковска стои лично лоби

18 ноември 2012, 15:27 часа • 8282 прочитания

"Ясно е, че има определени интереси зад кандидатура на Венета Марковска." Това каза пред TV7 бившият председател на Народното събрание Йордан Соколов. По думите му е трудно да се каже кое лоби стои зад нея, но явно става дума за лично лоби. Аз съм чувал, че г-жа Марковска има връзка с Р. Петков, който дълги години беше кмет на Плевен.

Той подчерта, че ако ГЕРБ са стояли зад нея, нямаше да се стигне до тук.

Соколов каза още, че създалият се скандал е много неприятен, защото засегна престижа и името на България. Личният имидж на когото и да е обаче не трябва да застава пред този на държавата. Всичко можеше да приключи с нейно оттегляне или неотиване на полагането на клетва. Приказка за наивници е това, че щяла да подаде оставка, подчерта той.

Той изказа мнение, че държавният глава трябва да бъде поздравен за това, което е направил по време на клетвата на съдиите. Законът е категоричен относно кои трябва да присъстват на клетвата на съдиите от Конституционния съд. Но това, че някой отсъства от церемонията, не е повод да бъде прекратено полагането на клетва, тя се полага пред Конституционния съд, добави още той.

Соколов посочи, че в случая не може да става въпрос за нарушаване на Конституцията. По-скоро въпросът е дали трябваше да бъде прекратена процедурата или не. Мисля, че това прекратяване не беше задължително, но от друга страна, това отвори пътя на Народното събрание за нов избор.

Редактор: Евгения Гигова

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес