Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Софийски градски съд ще заседава по делото за убийството на Стоян Балтов

01 март 2013, 08:12 часа • 3885 прочитания

Състав на Софийски градски съд ще заседава по делото срещу Александър Данаилов, Вили Георгиев и Светлозар Стоилов за убийството на студента Стоян Балтов. Заседанието ще започне в 09:30 часа. На 5 декември 2008 г. след побой пред дискотека „Амнезия” в столичния „Студентски град” умира 21-годишният студент по фармация Стоян Балтов от Сливен.

На 23 декември 2008 г. проверка на Дирекция „Национален строителен контрол” и на столичната Регионална дирекция „Национален строителен контрол” констатират груби нарушения на строеж „Нощен клуб „Амнезия” в „Студентски град”. Проверката е извършена по разпореждане на министъра на регионалното развитие и благоустройството Асен Гагаузов. При проверката инспекторите са установили, че вместо разполагане на група преместваеми павилиони, за които е издадено разрешение, е извършен строеж, който е незаконен, ползва се незаконосъобразно и следва да бъде съборен. На 8 декември 2008 г. Софийският градски съд налага мярка за неотклонение „задържане под стража” на Вили Георгиев. Той е обвинен, че е участвал в инцидента. Другият задържан, Александър Данаилов, е пуснат от ареста срещу парична гаранция от 500 лева.

Срещу тях прокуратурата повдига обвинения в непредумишлено убийство след употреба на алкохол. Съдебномедицинска експертиза доказва, че Балтов е починал от черепно-мозъчна травма. Пред съда Вили Георгиев и Александър Данаилов заявяват, че няма да се укриват и че няма да извършат друго престъпление. На 12 декември 2008 г. студентите от Медицинския университет в София организират протестно шествие срещу насилието в Студентски град, довело до убийството на момчето. На 28 юни 2009 г. е даден ход на делото за убийството на Стоян Балтов, като съдът приема граждански искове за 400 000 лева, който родителите на Балтов искат от подсъдимите Вили Георгиев и Александър Данаилов.

 

 

 

Евгения Чаушева
Евгения Чаушева Отговорен редактор
Новините днес