Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Софиянски: Орешарски да подаде оставка от 1 май догодина

27 юни 2013, 18:28 часа • 9653 прочитания

Пламен Орешарски трябва да излезе и да каже, че правителството ще работи до май догодина, когато ще се проведат нови избори заедно с тези за европарламент. Това трябва да стане, за да се свали напрежението. На това правителство все пак трябва да се даде известно време, заяви бившият кмет на София и служебен премиер Стефан Софиянски пред bTV.

Той изтъкна, че избори сега ще доведат до същите избиратели и същите резултати. Избори са необходими и то заради това, че сегашната представителност на хората в парламента е само на 1,3 млн., а част от тях дори не са го виждали в такава конфигурация. Като се махнат едни 100 хиляди, гласували напук на ГЕРБ, представителността е ниска, за да издържи 4 години, смята Софиянски. По думите му първата задача е трябвало да бъде не ДАНС, а бюджетът. Бившият кмет се обяви за задължителното гласуване. Щом в "люлката на демокрацията" - Гърция, е така, защо и у нас да не е така, каза той.

Аз бих свалил бариерата за влизане в парламента на 3%, бих засилил мажоритарния елемент и бих дал възможност и на групи хора да влязат в Народното събрание, каза Софиянски. По думите му финансовият министър на ГЕРБ Симеон Дянков не е успял да направи един свестен бюджет.

Той похвали Пламен Орешарски и Даниела Бобева като добри експерти, но старта на кабинета беше силно политизиран, каза Софиянски. В стопанската сфера Бобева е със свободно мислене и десни разбирания. Те с Пламен са с по-рестриктивен бюджет, добави бившият градоначалник България е в отговорност да емитира облигации. В момента страната е с ниска задлъжнялост, каза Софиянски. Това, което не приемам е позицията без портфейл. Томислав Дончев, който беше също без портфейл и не свърши нищо.

Трябваше да се дадат правомощия и на Томислав Дончев и на Меглена Плугчиева да подписват договорите, а не само да координират. Към тях трябваше да преминат Агенция за приватизация и Агенция за чуждестранни инвестиции и Банката за развитие, препоръча Софиянски. Отношението към протестиращите е некоректно – пренебрежението, че на улицата излязат 15 000 и няма никакъв проблем не е нормално. Имаме връщане едно правителство назад, смята Софиянски.

Виктория Пенева
Виктория Пенева Отговорен редактор
Новините днес