Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София започна да се подготвя за визитата на Джон Кери

14 януари 2015, 19:54 часа • 25493 прочитания

Утре в България на официално посещение пристига държавният секретар на Съединените щати – Джон Кери. Той ще бъде придружен от помощник държавния секретар Виктория Нюланд.

Посещения от този ранг у нас са знакови и са свързани не само с България, но и с мястото ни в световната политика.

Каква е целта на визитата?

На сайта на Държавния департамент на Съединените щати се съобщава, че Кери ще обсъжда сътрудничеството в областта на сигурността, енергийната диверсификация, двустранната търговия и инвестиционните отношения. Той ще постави акцент и върху важността на върховенството на закона при реализирането на пълния потенциал на България като жизнена европейска демокрация.

Българското външно министерство очертава акцент върху отбраната, търговско-икономическите връзки и инвестиции и енергийни въпроси.

Джон Кери пристига в България след посещение в Швейцария днес, където се срещна с иранския външен министър Мохамад Джавад Зариф и обсъди новият кръг преговори по иранската ядрена програма. След София, където ще остане няколко часа, дипломатът заминава за Париж, тъй като Съединените щати бяха критикувани, че нямаха представител на шествието за солидарност в неделя, информира БНТ.

Зад общата формулировка на прессъобщенията и от Вашингтон, и от София, може да се очаква разговорите да протекат на фона на прекратяването на проекта “Южен поток” от страна на Русия и проучванията за шистов газ у нас, както и увеличаването на военното сътрудничество между двете държави.

Подготовката:

Ден преди визитата бяха въведени драконовски мерки за сигурност. Посещението на държавния секретар на САЩ вдигна на крак столичната полиция, а охраната ще е на най-високо ниво.

Отрано, въоръжена с метли и чукчета, бригади се заеха да излъскат до блясък жълтите павета. Заради важния гост по тротоарите на властта не остана нито една снежинка, информира Нова телевизия.

Пътят на делегацията ще тръгне от летището, ще премине по „Цариградско шосе” и оттам ще продължи до триъгълника на властта. Подготвени са обаче и резервни маршрути. Полицай на всеки метър и снайперисти по покривите по цялото трасе ще охраняват държавния секретар.

Ако днес някои прозорци може да са леко открехнати, то утре всички трябва да са плътно затворени. Хората, които живеят по трасето на кортежа, вече са инструктирани от полицията за предстоящото посещение.

Още тази вечер всички коли, паркирани по трасето на кортежа, ще бъдат премахнати, а утре по част от участъците ще бъде и забранено движението. Служителите на реда ще следят всичко под лупа.

Петър Чернев
Петър Чернев Отговорен редактор
Новините днес