Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София прайд за 17-та година се обяви в защита на човешките права

22 юни 2024, 20:20 часа • 4675 прочитания

Днес центърът на София стана арена на две събития - "София прайд" и похода на семейството. Полицейското присъствие бе засилено, а движението в центъра на София от сутринта имаше различни ограничения.

Боксьорът Кубрат Пулев и певицата Деси Добрева застанаха начело на Похода за семейството. Организаторите твърдят, че са в защита на традиционното семейство и за спешни мерки срещу демографската криза в страната. Участниците на шествието на семейството носеха икони, национални трибагреници и плакати.

През това време "София прайд" бе открит в 16 ч. на площад "Княз Александър I" с концерт, а шествието в защита на човешките права, което се провежда за 17-та поредна година, тръгна от площада след 19:00 часа.

Тази година кампанията на "София Прайд" "България е и нашият дом" търси прочит на темата за родолюбието и националната принадлежност в контекста на ЛГБТИ+ общността в България и хората, които подкрепят правата им. Фокусът на събитието е разговорът за темите и ценностите, които ни обединяват като български граждани.

Вчера Българската православна църква се обяви против провеждането на "София прайд", отбелязвайки, че на 22 юни православните християни отправят молитвен зов за своите починали близки и се молят за упокоението на душите им. "В деня, когато спомняме своите починали, ще станем отново свидетели на публична демонстрация на греха и приемането му като начин на живот", гласи изявлението. 

 

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес