Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

София: На кой телефон да потърсите помощ за лекарства и пазаруване

16 март 2020, 11:15 часа • 5677 прочитания

В София сигнали за помощ могат да се подават всеки ден от 19 ч. до 16 ч. на телефон 02 81 885 20. Столичното общинското предприятие „Социален патронаж“ започна кампания в помощ на възрастните, болните и трудно подвижни хора.

"След телефонно обаждане на телефон, лицата могат да заявят продукти от първа необходимост, както и медикаменти", уточни той и допълни, че към момента получават помощ от доброволци към формированието „Аварийна помощ", а при увеличаване на броя на желаещите ще потърсят помощ от Червения кръст.

С цел да не излизат навън – служителите ще пазаруват за нуждаещите се - хранителни продукти и лекарства. Единственото условие е да нямат близък, който може да им помага. За вчерашния ден са получени 15 такива сигнала, обясни Йорданов пред БТВ.

Директорът на социалното предприятие Радослав Йорданов призова хората да бъдат отговорни и да не задържат линията с въпроси за здравословно състояние или ограничаване на работата на дадени обекти.

Той разказа, че телефонът често не се ползва по предназначение, като така се затруднява връзката с хора, които имат нужда. "В първия ден обаждането е било от жена ,която се е интересувала дали ще работи фризьорският ѝ салон, а второто е било от мъж, който се е интересувал дали ще работят магазините за алкохол и цигари", каза директорът на „Социален патронаж“.

"Близо 43 500 са хората, които в момента получават услугата Домашен социален патронаж. В следващите 3 дни общините ще получат допълнителен финансов ресурс от 20 млн. лева, за да разширят тази услуга за хората с увреждания и хората, които са под карантина. Общините организират тази дейност", заяви министър Сачева.

Актуална обстановка в страната и света за разпространението на коронавирус.

Любов Павлова
Любов Павлова Отговорен редактор
Новините днес