Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"София диша" този път и през зимата

07 декември 2012, 21:23 часа • 24615 прочитания

София диша и през зимата на 2012 година. Един от най-популярните фестивали за изкуство в столицата, който се провежда в продължение на три лета, вече има и зимно издание.

На 8 и 9 декември от 10 до 22 часа, в читалище "Братя Миладинови" в софийския квартал Княжево ще се случат редица прояви, които ще подкрепят кандидатурата на града за европейска столица на културата през 2019 г., съобщиха организаторите. Зимната "София диша" се осъществява с подкрепата на Столична община, район Витоша и район Лозенец.

Идеята на това събитието да се проведе в отдалечено от центъра на града читалище е да се подчертае нуждата от културно децентрализиране. Организаторите показват, че изкуството може и трябва да има навсякъде в столицата. Изборът за провеждане на фестивала в бившата кино зала на читалището, вече известна като АntHill Theater, е продиктуван от вярата в потенциала на алтернативните места и в техния принос за разширяването на културната инфраструктура на София. Гостите на читалището ще могат да гледат арт-акцията на художниците Атанас Николов, Нора Ампова и Албена Георгиева, които ще изрисуват една от вратите на кино салона в подкрепа на кандидатурата на София за Европейска столица на културата през 2019 година.

Виждането си за кандидатурата на града ще покажат и представителите на Асоциация за развитие на София. Те ще прожектират тематични филми и ще дадат повече информация по темата. Всеки желаещ да прекара по-вълнуваща Коледа може да посети творческите работилници, откъдето могат да се купят ръчно изработени коледни подаръци. Посетителите ще могат да поиграят и на настолни игри – "Скрабъл", игри на карти, "Не се сърди, човече" и т.н.

В събота ще чуем Alice and Wonderband и One Soul, a в неделя Ралица Бежан & Бенд ще изпълнят два проекта - Незабравими (песни от 30-те до 70-те години) и Стари шлагери (стари градски песни). Местните китаристи пък ще заложат на етно и латино световни хитове.

Райко Павлов
Райко Павлов Отговорен редактор
Новините днес