Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социолог: НОЩ описва фалшива картина, според която коронавирусът отслабва

17 декември 2020, 15:18 часа • 3542 прочитания

"Днес Националният оперативен щаб за борба с пандемията за пореден път ще опише една фалшива картина за разпространението на болестта, базирана върху намаления (по неясни причини) с 40% брой на извършваните PCR-тестове и неотчитането на две трети от реалната смъртност в "официалните" данни за смъртността. И ще обясни, че вече има условия за облекчаване на противоепидемичните мерки от първия ден на зимата, в която върлуването на вируса вероятно ще достигне своя връх. А все пак има достатъчно индикации за това, каква е реалната картина. Броят на жертвите от КОВИД-19 през ноември е не по-малко от 8000 души, а през декември със сигурност ще е по-голям", заяви социологът Цветозар Томов с публикация в социалните мрежи.

"Годишната обща смъртност в страната ще надхвърли 1,8%, което ще е рекорд за последните 100 години. Поне 18000 ще са загубили живота си поради тази епидемия, над 90% от тях - в последните 2 месеца на годината. На този фон особено цинично звучат хвалбите, че, видите ли, броят на излекуваните нараствал. Броят на оздравелите (повечето от тях реално не са и лекувани) нараства паралелно с нарастването на броя на починалите. В тази ситуация не ми се мисли какво ни чака с тази власт и това състояние на здравната система през започващата зима. Вече се чуват гласове за отлагане на изборите.

И да, в това има здрав разум. Само че, да си припомним, един от основните аргументи на Борисов да не подава оставка през юли беше, че, видите ли, нямало кой по-добре от него да се справи с епидемичната криза през есента. Всъщност никой, ама никой политически лидер в света не се справи по-зле. През юли България се движеше на 50-51 място в света със смъртност 6 на милион от населението на двуседмична база. Днес се движи на 1-2 място със смъртност над 270 на милион. Трябва да не си много в ред, за да можеш да се хвалиш с каквото и да е при този катастрофален резултат. И не, работата не е в това, че втората вълна е навсякъде. В повечето засегнати страни смъртността не нарастна рязко.

Страните на нашето дередже се броят на пръстите на едната ръка и са все от Балканите. В Средна Европа тежък срив имаше в Белгия и Чехия, но и двете страни взеха бързо мерки и са на път да го преодолеят. Накратко, щастието да бъдем заобиколени от първата вълна на епидемията (благодарение на което все още не сме световен лидер по общ брой загубени човешки животи) е на път да бъде компенсирано с лихвите от зловещата некадърност на това управление и неговия харизматичен водач", допълни той.

 

Всичко за коронавируса следете ТУК.

Георги Петров
Георги Петров Отговорен редактор
Новините днес