Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Социалистите в Европейския парламент заклеймиха ксенофобския холандски сайт

15 февруари 2012, 15:36 часа • 4221 прочитания

Европейските социалисти призоваха холандското правителство да се разграничи от инициативата на Партията на свободата, която откри интернет страница за оплаквания от работниците от Източна Европа.

Двадесет и една национални делегации, сред които и българската, се подписаха под декларацията, приета късно снощи в Страсбург. В нея те се обявяват срещу дискриминацията по национален признак и срещу поставянето на пречки пред свободното движение на работници в Общността.

"Доволен съм, че колегите откликнаха на молбата ми да се противопоставим на дискриминацията и ксенофобията и да защитим гражданите от новите страни, включително българите, работещи в Холандия", заяви Ивайло Калфин, който оглавява българската делегация на социалистите.

В документа на Групата на алианса на социалисти и демократи в Европейския парламент се казва, че ако холандското правителство не заклейми действията на Партията на свободата, която е негов партньор, това ще се тълкува като "индиректна подкрепа за тази дискриминационна инициатива, която превръща хора във втора класа граждани".

Според социалистите проблемите могат да бъдат решени и без настройване на хората едни срещу друг, но холандското правителство трябва да се захване с подобряване на условията на труд и да се погрижи чуждестранните работници да не бъдат експлоатирани и дискриминирани, да гарантира минимално заплащане и да се бори срещу черния трудов пазар.

"Задължение е на холандското правителство да гарантира на всички европейски граждани, че те няма да бъдат дискриминирани и заклеймявани от обществото", се казва в мнението на социалистите.

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес