Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Собствениците на казани за ракия са завели дело в КС срещу новия закон

14 януари 2016, 16:50 часа • 4626 прочитания

Собствениците на казани за варене на ракия са завели дело в Конституционния съд срещу приетия нов закон, който ги ограничава да работят целогодишно. Това съобщи Стоил Атанасов от Браниполе, един от инициаторите за създаването на Национално гражданско сдружение „Българска домашна ракия“.

Според ракиджиите, този закон е противоконституционен и той трябва да отпадне. По думите му собствениците на дестилерии вече са били и при омбудсмана. Той уточни, че след консултация с конституционен съдия е било заведено дело по жалбата им, дори е назначен докладчик съдия, предаде Фокус.

Ракиджиите са наясно, че Патриотичният фронт е вкарал нов проектозакон, който да отмени стария за 1000 литра обем на казаните и целогодишно варене на домашна ракия.

По думите на Атанасов от 8 януари вече действа правилник за прилагането на новия закон, който тотално ограничава целогодишното варене на ракия.

Той допълни, че в момента никой не вари, тъй като се изискват уведомления, декларации в Митницата и 14-дневен срок на изчакване, като според тях по този начин са ощетени хиляди български семейства, а бюджетът също се лишава от такси и налози. Той коментира, че със сигурност обаче,ще се увеличат работещите в сивия сектор.

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес