Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сняг по тротоара и висулки: Забрани и глоби в София, Варна, Пловдив и Бургас

10 януари 2024, 17:15 часа • 1885 прочитания

Тази сутрин от Столичния инспекторат припомниха, че ще има глоби в размер от 50 до 5000 лв. за непочистени лед и сняг от собствениците и ползвателите около сградите в столицата. Всеки от нас е задължен да почисти тротоара пред дома или офиса си не само при зимни условия, напомниха от инспектората.

При нарушение санкцията се издава на името на управителя на съответната фирма или на управителите на етажни собствености. Мнозина входове обаче не влизат в регистрите като етажна собственост. Не липсват граждани, които се възползват от този факт.

Как се справят големите общини със снега и леда?

Още: Застудяването продължава, ще има виелици и навявания

В морската ни столица Варна санкции за непочистени площи са в размер от 50 до 250 лв. От общината задължават собствениците и управителите на сгради и търговски обекти да отстраняват снега по тротоарите и пространствата, прилежащи към сградите и търговските обекти, както и да отстраняват ледените висулки и създаващите пречки за преминаването на пешеходци натрупвания от сняг - според Наредбата за опазване на обществения ред в града.

В Бургас глобите са от 0 до 5000 лв., в зависимост от нарушението, пише в Наредбата за опазване на обществения ред на града. 

В Пловдив глобите за непочистени тротоари са от 100 до 2000 лв. за физическо лице и от 1000 - 20 000 лв. за юридическо. Проверяващите следят и за опасни ледени висулки по сградите. Те също трябва да бъдат премахнати от собственика или наемателя на сградата, според Наредбата за опазване на околната среда на Града под тепетата (размерът на глобите е в чл. 10).

Ноември, когато имаше обилен снеговалеж, глобиха почистващите фирми на Столична община за непочистени улици и спирки на градския транспорт. Столичният инспекторат извършва постоянен контрол на изпълнените дейности на почистващите фирми.

ОЩЕ: Чистят ледените висулки от мостовете в София

 

Виктория Кунева
Виктория Кунева Отговорен редактор
Новините днес