Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смъртта на Арафат може би е насилствена

05 юли 2012, 09:58 часа • 4249 прочитания

Резултатите от проучване на Швейцарския институт по радиофизика (ИРА) при Университетския център на кантона Во (CHUV), които показаха, че има повишени нива на "полоний-210" в личните вещи на бившия ръководител на Палестинската национална администрация Ясер Арафат, могат да служат като доказателства за негова насилствена смърт, съобщава РИА "Новости", позовавайки се на изявление на представител на въпросния изследователски център, Дарси Кристен, предава КРОСС.

Арабският телевизионен канал "Ал-Джазира" проведе наскоро няколкомесечно журналистическо разследване, което установи, че приживе Арафат е бил изложен на въздействието на радиоактивния изотоп "полоний-210". Журналистите се опират на данните от изследванията на специалисти от Лозанския институт по радиофизика, които са открили повишено съдържание на полоний в личните вещи на Арафат. След публикуването на резултатите от Палестинската национална автономия обявиха, че ще проведат ексхумация на Арафат. 

Както бе обяснено от представител на CHUV, резултатите от изследването не са окончателни. За да има категорични заключения, смята той, са необходими допълнителни тестове.

"Една от възможностите за това е ексхумация на тленните останки на г-н Арафат, за да могат да се вземат биологични проби, което ще позволи провеждането на нови тестове", заявява Кристен.

Според него е необходимо ексхумацията да се осъществи във възможно най-кратки срокове. "Времето е важен фактор, защото, ако ние говорим за полоний, неговия полуразпад е на 138 дни. Това означава, че на всеки 138 дни, неговото количество намалява наполовина", твърди учения.

"Ние говорим за седмица, може би дори месец, но не и за години", подчертава той.

В отговор на въпрос кога можем да очакваме резултатите от изследването на биологичните проби, получени след ексхумацията, Кристен заявява, че за точни дати не може да става дума. "Но със сигурност не става дума за година, а по-скоро за няколко месеца", заявява той.

Проучването на личните вещи на Арафат бе проведено в сътрудничество с Центъра за съдебна медицина във френскоговорещата част на Швейцария (CURML). Всички тестове за други радиоактивни вещества, освен за "полоний-210", се оказаха отрицателни.

Между другото оценката на изследователите е затруднена, тъй като естественото съдържание на полония в обкръжаващата среда е изучено до момента твърде малко. Освен това, от смъртта на Арафат са изминали 8 години, което означава, че дори веществото да е било изкуствено привнесено, неговата активност за това време се е съкратила с около 1 000 000 пъти. 

"Резултатите показват, че в личните вещи на Арафат са открити необясними следи от "полоний-210", но това не е достатъчно, за да се определи причината за смъртта му", се казва в информационно съобщение на ИРА.

Редактор: Яна Баярова

Десислава Любомирова
Десислава Любомирова Отговорен редактор
Новините днес