Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Сметната палата установи критично финансово състояние на „Напоителни системи“ ЕАД

15 септември 2021, 13:54 часа • 2375 прочитания

Сметната палата извърши одит на „Напоителни системи” ЕАД за периода от 01.01.2018 г. до 31.12.2019 г., в изпълнение на годишната си програма за одитната дейност за 2020 година.

Основните констатации от извършения одит са, че „Напоителни системи” ЕАД е в критично финансово състояние, с много ниска степен на ликвидност и финансова устойчивост. Размерът на задълженията й е два пъти по-голям в сравнение с размера на вземанията.

Една от причините за тежкото състояние на дружеството е липса на финансиране от Министерството на земеделието, храните и горите на извършени разходи през предходни периоди за дейности по обществената услуга за поддържане на обектите за предпазване от вредното въздействие на водите, както и негативната практика част от определените с държавния бюджет суми през годината да се предоставят за покриване на средства за тези дейности през предходни периоди (констатирано е забавяне с 2 години).

Това поражда съществен ликвиден проблем за дружеството, като затруднява дейността му и влошава финансовото му състояние.

Проблем за финансовото състояние на дружеството е и неговата задъжнялост. Задълженията на „Напоителни системи“ ЕАД за 2018 г. са в размер на 38,4 млн. лв., а за 2019 г. – 37,8 млн. лв. В същото време вземанията на дружеството са близо 20,8 млн. лв. за 2019 г., което е ръст от 20% спрямо вземанията от предходната година.

Като значим проблем се отчита и липсата на модернизация на измервателните устройства, което поражда сериозни загуби на вода.

Заключението от доклада е, че оперативната цел на дружеството - модернизирането и обновяването на измервателните устройства на доставчика „Напоителни системи“ ЕАД, и монтирането на индивидуални водомери за всеки водоползвател, не е постигната. В резултат са налице големи отклонения между източени и транспортирани водни маси. 

Неефективен е и контролът на обществените поръчки, при част от които не са спазени изискванията на Закона за обществените поръчки и са в нарушение на вътрешните правила.

Не е създаден и утвърден и регистър на недвижимите имоти, стопанисвани и управлявани от дружеството. Част от тръжните процедури за отдаване под наем на недвижими имоти - публична държавна собственост, са проведени без да е приложен законовия ред.

Данните сочат, че към края на 2019 г. за 29% от недвижимите имоти (897 земи и сгради) и за 60% от язовирите (88 бр.), дружеството не притежава документи за собственост, въпреки предприетите мерки от ръководството му.

 

 

Елена Страхилова
Елена Страхилова Отговорен редактор
Новините днес