Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Смениха игумена на Бачковския манастир, не бил добър ръководител (ВИДЕО)

07 април 2019, 11:00 часа • 20121 прочитания

Отстраниха от длъжност игумена на Бачковския манастир - архимандрит Самуил. На негово място с решение на Светия Синод е назначен досегашният игумен на Троянския манастир – Величкия епископ Сионий. Мотивите за рокадата в църковния живот на Бачковската света обител са тайна, обясниха за Actualno.com от Българска патриаршия. От там уточниха, че решенията на Светия Синод се вземат според устава и вътрешните правила и не се публикуват мотиви.

По време на заседанията митрополитите мотивират своите предложения пред събратята си и след това всички решават заедно с изискуемото мнозинство. Мотивите, обаче, остават са само за информация на членовете на Светия Синод. Единственото, което се посочва е, че той е добър духовник, но не е добър ръководител и затова ще бъде сменен с епископ Сионий. Досегашният архимандрит Самуил е освободен от длъжност и ще се върне във Видин, откъдето бе дошъл в Бачковския манастир.

Той е духовен син на нововътворения епископ Сионий, който бе вътворен на официално духовно тържество в Светата обител днес. Новият игумен на храма - Величкият епископ Сионий - е роден на 18.11.1969 г. в София. Светското му име е Стефан Радев. Завършил е немската гимназия в родния си град и след като приключва военната си служба, отива да учи в Софийската духовна семинария „Свети Иван Рилски“ при гара Черепиш. През 1994 г. завършва и Богословския факултет на СУ „Свети Климент Охридски“, като по-късно специализира в Германия. Служил е като игумен на Клисурския манастир. През 1996 г. става учител в Софийска духовна семинария, като по-късно се издига до длъжността на ректор.

От 01.05.14 г. епископ Сионий е игумен на Троянския манастир. Назначаването на игумените на старопигиите е до последващо решение на Светия Синод. Архимандрит Самуил служеше в светата обител от 2017 г. Тържествената архиерейска богослужба започна в 09:00 часа тази сутрин и бе водена от старозагорския митрополит Киприян.

Новият игумен епископ Сионий е начело на Троянския манастир от 5 години, като ще управлява временно и двата манастира, докато не бъде избран нов игумен на Бачковската обител. Очаква се това да стане през юни на събрание на Светия синод. Той обяви, че ще продължи досегашните дейности в манастира и най-вече - ремонта на основната църква. Десетки вярващи присъстваха на ръкополагането на епископ Сионий. Те изразиха надежда, че той ще бъде добър управник и ще възроди един от най-големите и важни манастири в България.

Атанаска Маркова
Атанаска Маркова Отговорен редактор
Новините днес