Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

"Слънчев импулс" се прибира с африканско слънце

06 юли 2012, 07:49 часа • 8525 прочитания

Експерименталният самолет "Слънчев импулс", задвижван с електродвигатели, ще излети рано тази сутрин от Рабат в посока Мадрид, за да се прибере в Швейцария, съобщи АФП като цитира мароканската агенция МАП .

Полетът на въздушният апарат, който не носи гориво бе отложен с един ден заради силните ветрове над Мароко.

Когато се завърне в Швейцария самолетът ще е изпълнил първата въздушна слънчева междуконтинентална мисия с отиване и връщане между Европа и Северна Африка.

Все още не е известна датата на завръщането в родината, защото свръхлеката конструкция изисква съобразяване с природните условия.

Самолетът извършва еднодневни преходи от 24 май – от Пайерн в Швейцария през Мадрид и Рабат до Уарзазаде в южната част на Мароко. Там пристигането му бе съгласувано с откриването на най-голямата слънчева електроцентрала в света, която ще достигне мощност 500 Мвт към 2015 г. Кралството ще произвежда около 4 000 Мвт от възобновяеми източници – половината от вятъра, а другата половина от слънчеви електроцентрали.

Екипът на проекта "Слънчев импулс" се подготвя за околосветско пътуване през 2014 г. Сега самолетът се управлява последователно от Андре Боршберг и Бертран Пикар.

Редактор: Петър Проданов

Адриана Димитрова
Адриана Димитрова Отговорен редактор
Новините днес