Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служителите в затворите в страната остават в протестна готовност

03 юни 2014, 12:34 часа • 10493 прочитания

Служителите в затворите в страната остават в протестна готовност, съобщи Цветан Михайлов, член на УС на Синдиката на служителите в затворите в България. Според него към момента не е ясно кога и по какъв начин ще протестират служителите на затворите и следствените арести, но нагласите и желанието са такива. Предстоят срещи и разговори, за да се уточнят следващите им действия.

Цветан Михайлов заяви, че 100% от служителите на затвора и следствения арест в Сливен са подкрепили протестната подписка с искане за отмяна на заповедта за промяна на работното време на служителите в затворите, която влезе в сила от 1 юни, като се променя режима на работа на надзирателите от 24-часови на 12 и 8-часови дежурства, предаде Фокус.

Подкрепилите подписката се обявяват и срещу едностранното нарушаване от страна на Министерството на правосъдието на Споразумението за сътрудничество със синдиката, като мярката е наложена без предварителни консултации с представителите на служителите. От Сливен в подписката са подкрепили 105 души, което е 100% от служителите, а от страната са се подписали 1511.

„Напълно неудовлетворени сме от срещата в Министерството на правосъдието. Аз не присъствах лично, но разбрах от колегите, че срещата е била по-скоро информационна, на която са ги уведомили за промените в работното време, което влезе в сила от 1 юни. А по отношение на спекулациите, че тези промени се налагат по препоръка на Комитета против изтезанията към Съвета на Европа, който упражнява мониторинг върху местата за лишаване от свобода, като участник в срещите с ЕК мога да кажа, че работното време не беше от особен интерес от тяхна страна. До два месеца се очаква да излезе официален доклад на тази комисия. Смятам, че трябваше да се изчака доклада и да разберем позицията им, защото за първи път тази година имахме възможност да разговаряме с тях и да внесем писмено свое становище, в което засягаме някои теми от значение за служителите и ще чакаме тяхното решение”, каза още Цветан Михайлов.

Има заявено желание за нова среща от страна на заместник - министъра на правосъдието Ангелов, но очакванията за резултати от евентуална нова среща са почти нулеви, допълни Михайлов.

„Намерението на Министерството създаде ново напрежение сред заетите в местата за лишаване от свобода и извади на дневен ред въпросите, отнасящи се до заплащането, условията на труд и недостига на персонал в системата. В Сливен отдавна работим на смесен режим на работа и според мен това е най – оптималния и удачен вариант. Проблемите са много, от години ги посочваме и затова оставаме в протестна готовност. Какво и кога ще се случи предстои да уточним с колегите”, каза още Цветан Михайлов.

Яна Баярова
Яна Баярова Отговорен редактор
Новините днес