Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Служебното правителство затваря ТЕЦ "Марица" 3 в Димитровград

13 септември 2022, 11:21 часа • 5369 прочитания

Спира работа Топлоелектрическата централа (ТЕЦ) "Марица 3" - Димитровград заради нарушение на нормите на замърсяване на въздуха. Това обявиха на съвместен брифинг служебният министър на околната среда и водите Росица Карамфилова и служебният министър на енергетиката Росен Христов.

"В момента срещу България има две наказателни процедури заради превишаване на нормите за замърсяване на въздуха. Те са за превишаване стойностите на серен диоксид и фини прахови частици", заяви министър Карамфилова.

"Нашият фокус е превантивен контрол", заяви тя.

"С още две нарушения от централата България може да загуби 30% от енергийните си мощности, а десетки хиляди души да загубят работата си", казаха министрите.

Това е така, защото въглищните централи у нас работят благодарение на дерогация от страна на ЕК - в рамките на която всички централи може да извършват ограничени нарушения.

"С още две нарушения тази дерогация ще бъде отменена, което би довело да затварянето на всички въглищни мощности в страната. Това ще превърне България от нетен износител на електроенергия в нетен вносител", заяви Христов. Министрите гарантираха, че няма да допуснат всичко това.

Христов обясни още, че мощността на ТЕЦ Марица 3 е малка, самата тя не е заплаха за енергийната система.

Ивайло Анев
Ивайло Анев Отговорен редактор
Новините днес