Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

Службата на САЩ за борба с наркотиците отваря офис у нас

03 април 2012, 18:44 часа • 5461 прочитания

Откриването на офис на Службата на САЩ за борба с наркотиците (ДЕА) в София е много важно, защото достъпът ще ни позволи да разширим дейността си в региона. Това каза директорът на ДЕА Мишел Лионхарт на официалното откриване на офиса в София, предаде репортер на Агенция „Фокус”.

„Наркотрафикантите продължават да използват Балканския коридор и е много важно, че ние ще разширим сътрудничеството си с България”, каза Мишел Лионхарт.

На въпрос на журналисти за финансирането на офиса на ДЕА в София, Лионхарт отговори: „Според начина, по който е организирана ДЕА, ние имаме бюджет от над два милиарда долара и от този бюджет предоставяме средства на чуждестранните си офиси, за да провеждат своите разследвания.

За България няма конкретен заделен бюджет – причината е, че искаме действително да има средства за работа по сериозни случаи и затова основният източник на финансиране ще бъде от Вашингтон. Така ще се финансират операциите тук”.

На въпрос за последния доклад на Държавния департамент, в който се посочва тревожна тенденция на ниски нива на залавяне на наркотици на Агенция „Митници”, Мишел Лиокнхарт каза: „Виждаме, че на югозападната ни граница с Мексико понякога намалява обемът на заловените наркотици и то не, защото борбата с наркотрафика е била възпрепятствана, а защото трафикантите променят маршрутите и методите си на работа”.

„Възможно е това да е случаят в България, защото българската правоохранителна система е изключително ефективна в преследването на наркотрафикантите. Не само на прекурсури и на хероин, но също изключително успехи са постигнати с установяването на мрежите, отговорни за контрабандата с наркотици в страната”, заяви директорът на ДЕА.

 

Деян Георгиев
Деян Георгиев Отговорен редактор
Новините днес