Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След седмица откриваме мемориал в памет на трима големи български летци

05 октомври 2016, 13:29 часа • 3467 прочитания

Точно след седмица, на 12 октомври, ще бъде открит паметник на трима български летци, проявили изключителна храброст по време на боевете през Втората световна война, съобщава Клуб на летците „Димитър Списаревски“. Паметникът се намира на главен път А-4 – АМ „Марица“, километър 92-ляво, при бензиностанция „Шел Любимец Изток“ в посока София, община Любимец, област Хасково.

Летците, които ще бъдат почетени, са майор Николай Бошнаков, капитан Руси Русев и поручик Йордан Йорданов.

Майор Бошнаков е кавалер на ордените „За храброст“ и „Свети Александър“. Роден е на 3 април 1911 г. в Плевен. През 1941 г. е назначен за командир на 2/6 изтребителен орляк. Орлякът лети с чехословашки изтребители Авиа Б 534 "Доган" и се превъоръжава с по-модерния Девоатин 520.

През 1943 г. орляк 2/6 се премества на летище "Враждебна", където директно трябва да осъществява отбраната на София. Капитан Бошнаков като командир и военен пилот изтребител участва в 7 въздушни сражения. Регистрирани са негови 4 въздушни победи.

На 7 април 1944 г. управлявания от кап. Бошнаков Ме-109G-6 е тежко повреден, но раненият летец успява да катапултира и по чудо оцелява.

На 25 май 1946 г. двама доскорошни негови подчинени - поручиците Владимир Александров и Найден Стоянов, бягат с два самолета Як-9 на Въздушни войски в Италия. Майор Бошнаков е обвинен в съучастие и е арестуван. В РО-2 и в гарнизонния затвор прекарва 11 месеца. Подложен е на тежки садистични инквизиции в мазетата на ДС. На два пъти му е организиран симулиран разстрел. На съдебния процес се доказва че е невинен и напълно е оправдан и освободен на 03.05.1947 г. от съда. Въпреки това е уволнен от армията. Умира след като е ранен на 15-ти срещу 16-ти август в корема, при опит да избяга от България през Турция. Гробното му място е неизвестно. Посмъртно Николай Бошнаков е повишен в чин полковник.

Капитан Руси Русев е командир на 1/6 Изтребителен орляк, базиран на летище Божурище. Като командир на 1/6 Изтребителен орляк води въздушни боеве за отбраната на София в периода 1943-1944г. Взема участие във въздушните сражения срещу англо-американската авиация на 4 Януари,10 Януари,29 Март и 30 Март 1944г.,когато е регистриран и най-големият за цялата война брой вдигнати във въздуха български самолети - 77.

На 25 май 1946 г. двама негови подчинени от 1/6 орляк поручиците Владимир Александров и Найден Стоянов бягат с два самолета Як-9 на Въздушни войски в Италия.Капитан Руси Русев е арестуван по обвинение в съучастничество. По-късно е освободен и е привлечен като свидетел по делото. След процеса Капитан Руси Русев е уволнен "в интерес на службата" и е изселен в Казанлък.

Опитва да започне работа на различни места-като каруцар,занаятчия и работник в текстилна фабрика. Скоро след започване на всяка една работа бива арестуван от Държавна сигурност.На опитите да бъде вербуван като агент и доносник той отказва,в резултат на което бива принуждаван да напусне и окончателно остава без работа. В тази безизходна ситуация се свързва с летците Майор Бошнаков и Поручик Йорданов с цел да осъществят бягство през границата. С помощта на местен човек в село Иваново успява да организира бягството през българо-турската граница в нощта на 16-ти срещу 17-ти Август 1948г. Предадени са от информатор, който ги заблуждава за местоположението им и организира засада от граничен отряд и милиционери. Капитан Руси Русев е убит при оказване на съпротива. Гробното му място е неизвестно.

Поручик Йордан Йорданов е служил в Ямбол. Той е уволнен от армията през 1946 година и след невъзможност да намери работа, опитва да избяга заедно с майор Бошнаков и капитан Русев в Турция. Опитът е неуспешен.

Ивайло Ачев
Ивайло Ачев Отговорен редактор
Новините днес