Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След протести: С 2,5 млн. лв. пръскат срещу комари край река Дунав

27 юни 2023, 15:13 часа • 2869 прочитания

Правителството одобри финансиране в размер до 2,5 млн. лв. по бюджета на Министерството на земеделието и храните за осъществяване на дезинсекционна кампания по поречието на река Дунав, съобщиха от правителствената пресслужба.

В резултат на многото дъждове и променливо време през тази пролет, се констатира прекомерно нарастване на популацията на комари по поречието на река Дунав.

Още: Бабини хитрини как да се справим с комарите

Унищожаването на насекомите ще се осъществи чрез повсеместно пръскане на засегнатите площи по цялото поречие на река Дунав. Дезинсекционна кампания ще се извърши чрез професионални средства и техника, за да се постигне масовото унищожаване на комарите и да се предотврати разпространението на болести по хората и животните в тези рискови региони.

Припомняме, че от безсилие преди няколко дни жители на села покрай река Дунав излязоха на протест. Те настояваха властите да вземат необходимите мерки.

Местната власт и хората твърдят, че държавата не е пръскала срещу повишената популация на насекомите и в населените места ситуацията е нетърпима. "Децата стоят вкъщи, не ги пускаме да излизат", разказва местен жител.

Лекар: Този летен плод сваля холестерола - яжте по 1 чаша от него всеки ден

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес