Промени размера
Аа Аа Аа Аа Аа

След откритата процедура от ВСС за нов главен прокурор: Какви са сроковете?

23 юни 2023, 14:00 часа • 1697 прочитания

Крайният срок за представяне на писмена концепция от кандидатите за главен прокурор е 10 август 2023 г., съобщиха от ВСС.

В същия срок се подават в администрацията на ВСС подробна автобиография; свидетелство за съдимост, издадено за участие в избор по Закона за съдебната власт; удостоверение за липса на образувани досъдебни производства и висящи наказателни дела; документи, удостоверяващи изискуемия най-малко 12 години юридически стаж; копие от трудова или осигурителна книжка, справка, служебна бележка от съответната институция или друг документ; копие от диплома за завършено висше образование и от удостоверение за юридическа правоспособност; медицинско удостоверение, издадено в резултат на извършен медицински преглед, че лицето не страда от психическо заболяване; декларация за имущество и интереси по чл. 37 ЗПКОНПИ, по образеца по чл. 35 ал.4 от този закон. Посочените документи се публикуват в срок от 3 работни дни от постъпването им.

Припомняме, че ВСС откри процедура за избор на нов главен прокурор. Номинации за главен прокурор ще се правят на 6, 13, 20 и 27 юли, а самият избор е предвиден за 26 октомври. Право да издигат кандидатури имат група от поне трима от Прокурорската колегия на съвета, както и министърът на правосъдието.

"Бих номинирал кандидат за главен прокурор само след промени в Конституцията и ако Конституцията изрично ме овласти с тази компетентност", коментира министърът на правосъдието Атанас Славов след заседанието на ВСС.

"Много са гласовете, които казват, че трябва да не се избира веднага прокурор, а да се смени ВСС. Избирането на нов Висш съдебен съвет обаче е обвързано с промени в Конституцията, промяна на Закона за съдебната власт или изцяло нови закони. Това означава забавяне във времето от поне няколко месеца и годинуване на г-н Сарафов", коментира в Студио Actualno Наталия Киселова.

Още: Янаки Стоилов: При превес на прокурорите във ВСС, те ще изберат себеподобен

Милена Славкова
Милена Славкова Отговорен редактор
Новините днес